Drivet av ökade priser på energi, bränsle och livsmedel är inflationen den högsta sedan 1993. För att ha marginaler i plånboken är rådet från Finansinspektionens chefsekonom att utgå ifrån ett "värstascenario" på sex-sju procent i bolåneränta på fem års sikt.
Nu i veckan har flera banker höjt sina bundna bolån med upp till en halv procentenhet. När räntorna stiger ställs den som har bolån inför två val:
Att binda, eller sitta still i båten.
– Försent är det inte. Hade du velat ha den absolut lägsta räntan missade du det fönstret, det var i augusti, men samtidigt är räntorna fortfarande låga också i relation till rörliga räntor, säger bolåneinstitutet Hypotekets sparekonom Sharon Lavie.
Om du oroar dig för hur mycket höjda räntor kan påverka din hushållsbudget så kan bundet vara bättre för dig.
– Det finns människor som vill ha ordning på sin ekonomi på så sätt att de vill veta exakt hur mycket de ska betala varje månad, säger Sharon Lavie.
Hon pekar på att snitträntan för nya bolån med bindningstider på 1-5 år enligt SCB var 1,61 procent i februari.
– Då är det läge att binda. Det kommer sannolikt inte bli billigare än vad det är nu under de närmaste två-tre åren. Jag tror att det kommer fortsätta ticka uppåt.
Hon tipsar om att jämföra olika aktörer för bästa möjliga ränta. Ett annat tips för den som vill ha kvar sin rörliga ränta är att istället spara upp en buffert.
– För att parera ökade räntor eller andra kostnader som kommer med hushållet. Vi får nog räkna med räntor på två-tre procent och den uthålligheten måste hushållen ha, annars måste man titta på vilka andra kostnader man kan dra ner på.
Räntorna höjs lite i taget och det kan finnas fördelar med rörligt. Om du har utrymme i ekonomin och hellre betalar lite mindre nu kan du byta långivare utan att betala ränteskillnadsersättning, till exempel om du tänker byta bostad.
Hur gör du själv?
– Jag har faktiskt bundet. Jag band det i somras på två år och tänkte att räntorna inte skulle gå upp på länge eftersom vi var mitt i corona och Ukrainakriget fanns ju inte på kartan. Men hade jag kunnat korrigera mig själv nu så hade jag nog bundit i ytterligare ett år, säger Sharon Lavie.
På grund av inflationen väntas reporäntan höjas tidigare än planerat. Konjunkturinstitutet, KI, räknar med att Riksbanken måste höja styrräntan i september och att den höjs till en procent till 2024.