Annica Sandström, biträdande professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är inte förvånad över medlemsutvecklingen för de politiska partierna i Norrbotten.
– Siffrorna stämmer med hur det ser ut i landet i stort – det är framför allt de stora partierna som tappar, och sedan Sverigedemokraterna som avviker. Vi har ett förändrat samhälle i dag där många väljer att engagera sig politiskt på andra sätt än genom att bli medlem i ett parti, säger hon.
Medlemsraset har pågått under väldigt lång tid. Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) förutspådde vid millennieskiftet att partierna skulle vara utdöda 2013 om de fortsatte att tappa medlemmar i samma takt – vilket uppenbarligen inte har skett.
– Nu kan man se att tappet har bromsats upp lite. Man kan kanske tänka sig att medlemssiffrorna i framtiden kommer att stabiliseras på en lite lägre nivå, säger Annica Sandström.
De krympande medlemstalen kan dock bli ett demokratiproblem eftersom de politiska partierna har monopol på att rekrytera beslutsfattare.
– Det blir ett problem när en mindre och mindre grupp människor som kommer på fråga för politiska uppdrag. Då har vi ett slöseri med resurser, där potentiella beslutsfattare går förlorade för att de inte kan tänka sig att bli medlem i ett parti, säger Annica Sandström.
Det är de största partierna – främst Socialdemokraterna och Centerpartiet – som tappar mest medan mindre så kallade kampanjpartier, som Sverigedemokraterna eller Feministiskt initiativ, kan växa.
– Nya partier kan ha lättare att få väljare att aktivt stödja dem. Många tänker att det inte är någon idé att gå med i de stora partierna – "Partiet behöver inte mig" – men ett nytt parti har inte samma problem, säger Annica Sandström.
Att Sverigedemokraterna växer är alltså ingen överraskning. Annica Sandström betonar att partiet är nytt och tidigare har haft väldigt svårt att få fäste i Norrbotten.
– Det var först vid förra valet som det började gå bra tack vare några drivande personer som lyckades organisera människor.