Idag har mellan 3-7 procent av alla elever i den svenska skolan en NPF-diagnos. Ann Lindgren menar att merparten av dessa elever skulle klara av att få undervisning i klassrummet. Det är egentligen bara de som är extremt ljudkänsliga som skulle få svårt att gå tillbaka till klassrummet.
– Bekymret är om inte lärare kan möta upp elevens nedsatta förmågor och ställer eleven för överkrav – inte bara akademiskt utan även sett till miljön, säger hon.
Ann Lindgren menar att eleven också känner en stor frustration när den inte får rätt instruktioner eller känner att de misslyckas, då den inte når upp till den kravbild som ställs. En frustration som om den pågår för länge kan ta formen av självskadebeteende eller att eleven blir utåtagerande.
Eleven med NPF-diagnos behöver få bygga upp ett förtroende och då krävs det att det finns en kontinuitet i kontakten med vuxna på skolan.
– Det är viktigt att förtroendet finns innan man kan börja ställa krav i undervisningen. För den här eleven har under lång tid fått sitt namn sammankopplat med negativa känslor. "Gör inte så", "var tyst" och så vidare, säger Ann Lindgren.
Men eleven behöver också utmanas i sin kravbild, utbildningen behöver ligga på rätt nivå för att eleven ska känna att den utmanas.
– Det viktigaste är att lyssna på eleven och höra vad den tycker om och därefter lägga undervisningen, säger hon.
För lärarna handlar det också om att möta elever med tydliga rutiner och ramar.
– Det kan vara att möta varje elev i dörren, se till att de har startuppgifter och fasta platser i klassrummet. I grund och botten handlar det om att eleven inte ska behöva oroa sig för vad som händer härnäst, säger Ann Lindgren.
När väl fler lärare blir involverad i undervisningen krävs det även att alla lärare möter eleverna på ungefär samma sätt och ger samma ram och rutin.
– Vet eleven vad som förväntas, vet den vad som kommer här och hur det kommer att hända, då blir eleven också mottaglig för undervisning, säger Ann Lindberg.
Andra sätt att stötta elever med NPF-diagnoser är att skriva upp instruktioner på tavlan så elever med kortare arbetsminne snabbt kan ta till sig uppgiften igen och vet var informationen finns för att göra det, eller stötta upp med bilder.