"Det är lite svårt att odla vin på Lulsundet".

Vinkännaren Magnus Fjällborg häller upp ett glas rött – och doftar på det. 43-åringen älskar att dela med sig av sin kunskap och bjuda andra på en upptäcktsresa i smakernas värld.

Det finns en uppsjö av viner att välja mellan. Då kan det vara bra att han en sommelier att hålla i handen.

Det finns en uppsjö av viner att välja mellan. Då kan det vara bra att han en sommelier att hålla i handen.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2023-02-26 19:00

Magnus Fjällborg började att arbeta som kock och kom på den vägen i kontakt också med vinet. Han fascinerades av smakerna och utbildade sig sedan till sommelier. 
– Det var väl runt 2007 och 2008 som jag arbetade i Riksgränsen som kock. Då jobbade jag med Patrik ”Strumpan” Strömstedt som är en vinlegend där uppe, berättar han. 
Där i Riksgränsen fanns en fin vinkällare och Magnus Fjällborg fick som köksmästare också tillfälle att prova riktigt goda sorter. Intresset bara växte och 2012 utbildade han sig till sommelier på Vinakademin i Stockholm.  
– Sommelier är ju inte bara att man ska kunna sätta viner på blindprov. Det är väldigt mycket teori också, säger han. 
Hur mycket handlar det om att kunna matcha vinet till maten?
– Jamen det är ju den största delen i sommelierjobbet. Det är så jag har haft nytta av det. Jag har ju aldrig tävlat med vin och har inte haft det som något mål utan jag har ju pluggat för att kunna matcha mat och vin i kombination. 
Hur ser intresset för vin ut rent generellt i dag?
– Jag märker ju att vinintresset har ökat jättemycket. Framför allt att folk väljer att prova en dyrare flaska i stället för bara husets vin. Och att man också väljer champagne i ställer för cava och prosecco. 
Märker man någon skillnad nu när vi är inne i en lågkonjunktur?
– Jag har inte märkt så mycket utan jag tycker väl att det fortfarande är samma snurr här uppe. 
Vad möter du för reaktioner när du berättar att du arbetar som sommelier?
– Det är många som tycker att det är spännande och intressant. Det finns många som är intresserade. 
Får du frågan om tips på bra viner?
– Ja. Och på fredagarna ringer kompisar och frågar vad de ska köpa för vin till maten (skratt). 
Den här snobbstämpeln som ofta kan förknippas med vin, hur upplever du den?
– Det upplever jag inte. Sedan är det väl så att folk som har en bättre inkomst har ju möjligheten att köpa dyrare viner och unna sig mer. Och det är klart att desto mer bättre vin man dricker ju större blir också intresset. Jag började ju med de lite kraftigare vinerna och nu är det mer eleganta som nebiolo och pinot noir. 
Försöker du att nå ut till bredare grupper med vinintresset eller riktar du in dig på de som har det lite bättre beställt och som därför också har råd att spendera 500 kronor eller mer på en enda vinflaska?
– Jag tycker det är kul att rekommendera vin till alla. Det roligaste är väl när man får någon som normalt inte lägger ner så mycket pengar eller tanke på vin att få uppleva skillnaden i smak när man presenterar ett riktigt bra vin. Det tycker jag är det roligaste när man får folk som märker skillnaden och verkligen också uppskattar det. 
Finns någonting som man absolut inte kan dricka vin till?
– Ägg och vinäger brukar man väl säga. Och rå lök. 
Till palt?
– Jamen nog funkar det. Absolut. Det är ändå ganska mycket fett i palt och feta rätter finns det bra viner som passar till. Du kan dricka vin till allt. Det är bara en inställningsfråga. 
Vilket vin passar till palten?
– Jag skulle nog säga barolo. 
Hur går det med semla och vin då?
– Då får man kanske gå på ett dessertvin. Eller ett sött vin som man säger. 
Hur upptäcker du nya viner?
– Jag läser mycket. Sedan vill jag ju prova nya producenter hela tiden. 
Har du något favoritland?
– Jag säger Frankrike. De har champagne, pinot noir och chardonnay i världsklass. Och det blir inte mycket bättre än så. Och frågar du sommelierer så säger alla likadant. Men Italien och även Spanien är ju fantastiska vinländer. 
Kalifornien och Sydafrika?
– Ja, det görs ju fantastiskt goda viner även där. Fördelen att köpa viner från Portugal, Sydafrika och Chile är ju att arbetskraften är lite billigare än vad den är i Europa vilket gör att det inte är lika dyrt att få fram vinerna. Så du får lite mer vin för pengarna där. 
Vilket är det främsta vindistriktet i världen?
– Bourgogne. Helt klart. Problemet är att det har blivit så dyrt att handla vin från Bourgogne. Intresset för goda viner har vuxit men man kan inte göra mer än det som kommer från de vinrankor som finns. Så med större efterfrågan har också priset skjutit i höjden.

Drömmer du om att ha din egen vingård?
– Jamen det är väl klart att det hade varit häftigt. Men då måste jag ju flytta. Det är lite svårt att odla vin på Lulsundet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!