– Vi befinner oss i ett vägskäl, oavsett vem man är så bör man följa med i den ekonomiska utvecklingen just nu, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Enligt honom är vi på väg in en återhämtning som är kantad av stor osäkerhet.
– Först måste vi bemästra viruset och få kontroll på situationen. Efter det så kommer vi se en form av kosläpp för svenska hushåll. Vi har haft ett överdrivande sparande senast året och nu vill man konsumera. Frågan är hur det kommer gå till, säger Robert Bergqvist.
Han får medhåll av Handelsbankens Johan Löf.
– I Sverige tuffar vaccinationsprogrammet på men många länder släpar efter. Vi ser att arbetslösheten minskar och tror på ökad tillväxt framöver med snabb återhämtning, men det är viktigt att vaccinsprogrammen fortgår utan bakslag, säger makronekonomen Johan Löf.
Både SEB och Handelsbanken pekar på vikten av en normalisering där hushållen styr om konsumtionen till tjänstesektorn som till exempel restauranger, resor och hotellboende så att efterfrågan i tillverkningsindustrin kan dämpas.
– Den globala produktionen har drabbats av stora flaskhalsar och högre priser. Det är svårt att säga hur snabb återhämtningen kommer att vara, det vet vi inte ännu säger Johan Löf.
Handelsbanken menar att bristen på varor delvis beror på att näringslivet missbedömde pandemin.
– Många företag tryckte på nödbromsen direkt men folk fortsatte att köpa varor. Företag fick gå från tvärnit till full gas. Det har gjort att utbudet och efterfrågan på produkter varit i obalans men bristsituationerna bör vara övergående, säger makroeknomen.
Under 2021 har produktionstapp lett till att råvarupriser som trä, koppar och stål stigit upp emot 30 procent och mer. Det har lett till att svensk industri lider av akut materialbrist. Bristerna märks även i konsumentled med långa väntetider och på allt från jaktammunition, poolkemikalier, grafikkort, båtar och fordon som exempel.
Ett flertal av världens största bolag som Coca-cola, Nestle, Unilever, Procter and gamble har redan annonserat prisökningar, vilket har gjort att tongivande ekonomer i USA har varnat för ökad inflation och minskad köpkraft. Men chefsekonomen Robert Bergqvist ser inga skäl till oro i Sverige.
– Vi ser inflationen som övergående då vi tror att priset på råvaror återgår innan slutet av året kanske redan efter sommaren, säger Robert Bergqvist.
Chefsekonomen säger dock att det finns en tydlig varningssignal.
– Ser vi en ökad löneinflation finns det skäl till oro. För har vi fel om inflationen så har vi fel om ränteprognoserna och då har vi fel om börsen. Inflation påverkar allt från företagslån till löner och bostadsmarknaden, säger han.
Men bankens bild är positiv om det kommande året.
– Det finns fyra viktiga faktorer, det är vår och världens förmåga att bemästra viruset. Producenternas förmåga att återställa produktionstakten. Hushållens förmåga att ställa om sin konsumtion till tjänstesektorn samt politikernas förmåga att hantera stödpolitiken. Det viktigaste är framförallt att vi tar oss ur pandemin, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Även Handelsbanken stämmer in.
– Vi ser en BNP-tillväxt på mellan 2–4 procent de närmsta åren. Men då är en viktig faktor att de positiva prognoserna stämmer men det är viktigt att säga att det är en positiv prognos vi har framför oss, säger Johan Löf.