Fiskare i norr rasar mot sänkt laxkvot

Sänkt laxkvot oroar yrkesfiskare i Norrbotten. ”Vi har starka laxälvar här uppe och det finns ingen anledning att minska här. Vi förstår inte varför”, säger Ingvar Lerdin, fiskare på Seskarö.

Laxfångst i Norrbottens skärgård. EU:s beslut att minska kvoten med 32 procent väcker förvåning och irritation bland yrkesfiskare.

Laxfångst i Norrbottens skärgård. EU:s beslut att minska kvoten med 32 procent väcker förvåning och irritation bland yrkesfiskare.

Foto: Andreas Renlund

Norrbotten2021-10-15 08:00

EU har beslutat om fiskekvoter för 2022. Laxkvoten för Östersjön, inklusive Bottenhavet och Bottniska viken, minskas med 32 procent.

Ingvar Lerdin, yrkesfiskare och ordförande för Norrbottens kustfiskares producentorganisation, befarar ett dråpslag.

– Det blir svårt att bedriva yrkesfiske överhuvudtaget. Blir det inte större kvot så kommer många att sluta. Jag tror det är 110 yrkesfiskare efter Norrlandskusten som har redovisat laxfiske. Med en kvot på 17 000 laxar så blir det inte många i snitt på varje fiskare.

Vad händer på sikt?

– Det här påverkar hela näringen. Ungdomarna som skulle vilja ta över de här fungerande fiskeföretagen får svårt att göra det. Det blir inte lätt när man inte får fiska.

Samtidigt har EU beslutat om totalförbud för fiske på blandbestånd av lax i södra Östersjön, det vill säga området där lax med ursprung i många olika älvar uppehåller sig. I praktiken kommer lax bara att fiskas norr om Åland. Beslutet syftar till att stärka bestånden i de älvar där laxen minskat, i Sverige men också i andra Östersjöländer.

– Det finns svaga laxälvar söderut, men det ska man väl inte behöva lida för här i norr. I Torneälven var det nästan rekorduppgång i år, så det finns mycket lax, säger Lerdin.

Gry Sagebakken, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, håller med om att älvarna i norr har starka bestånd, inte minst Torneälven.

– Jag skulle tro att det är den starkaste laxälv vi har i världen, säger hon.

Hon förväntar sig blandade reaktioner på EU-beslutet. 

– Den minskade kvoten kommer ju överlag att drabba de som fiskar i havet, så de är ju inte särskilt nöjda. Det är däremot de som fiskar i älvarna, för där kommer det att bli fler laxar.

Myndigheten öppnar dock för omfördelning inom Sverige. Fiskeförbudet söderut kan leda till att kvoter flyttas till områden i norr där fiske tillåts.  Det kan även handla om att kvoter överförs till Sverige från länder som i och med förbudet inte själva kan nyttja dessa, förutsatt att en sådan förhandlingslösning kan uppnås.

– Vi måste analysera var laxen ska fiskas upp. Det kan bli så att vi flyttar fiskemöjligheter till olika älvmynningar. Men vi vet ännu inte hur det blir. Beslutet kom ju i veckan, så det är något som vi börjar jobba med nu, säger Sagebakken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!