"Ett sätt att skydda oss mot illojal konkurrens"

Billiga kopior av de populära tennarmbanden. Ett problem för den samiska hantverkskulturen duodji.

TENNARMBAND. Äkta samiskt hantverk eller massproducerat, nu finns ett kvalitetsmärke, Sámi Duodji.

TENNARMBAND. Äkta samiskt hantverk eller massproducerat, nu finns ett kvalitetsmärke, Sámi Duodji.

Foto: Tim Andersson

Norrbotten2016-05-17 21:07

– Det är ett gissel. De konkurrerar på helt andra villkor än vad våra slöjdare kan göra. Det är speciellt tyska fabriker som har börjat tillverka tennarmband maskinellt. Traditionellt sett använder vi naturfärgmedel och handgarvat skinn, säger Mari-Ann Nutti, VD för Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji.

Det är just det som är bakgrunden till att kvalitetsstämpeln Sámi Duodji har återuppväckts. Märket ägs av Samerådet och är tänkt att användas i alla de fyra länderna som ingår i Sampi, Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Syftet är att upplysa konsumenten att produkten har tillverkats av samiska slöjdare och att bidra till att höja kvalitén på samiska hantverksprodukter.

– Det här är ett sätt att skydda oss mot illojal konkurrens, men även mot plagiering av våra produkter och seder. Vi kan inte göra så mycket mer, säger Mari-Ann Nutti.

Traditionella samiska föremål tillverkas från grunden. Allt från att välja ut den ren som ska ge skinnet, till att dra till exempelvis tenntråden. Det är ett tidskrävande arbete som ibland är svårt att få betalt för, enligt Mari-Ann Nutti. Därför slår det extra hårt när det finns massproducerade samiska produkter som ser ut och liknar autentiskt samiskt hantverk.

– Bland annat så är det maskintillverkade skinnet färgat med icke naturvänliga färger. Det är inte heller handgarvat vilken ger en sämre kvalité. Detta ser man och känner man ganska lätt, många sameslöjdare brukar gå runt och lukta. Då känner man om det är naturligt producerat eller inte, säger hon.

Märket Sámi Duodji är inte nytt utan kom till 1980. Det har dock inte använts på ett tag. Men 2015 fattades ett beslut om ett treårigt projekt för att revitalisera märket. För att värna den samiska hantverkskulturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om