Ett nyktert firande

Valborgsmässoafton ­– en högtid som många unga förknippar med festande och flera minderåriga gör sin alkoholdebut på torsdagen.

Ingen alkohol. Rebecca Karlsson, 18, ser fram emot ett nyktert valborgsfirande tillsammans med pojkvännen Massoud Mohammad, 22.

Ingen alkohol. Rebecca Karlsson, 18, ser fram emot ett nyktert valborgsfirande tillsammans med pojkvännen Massoud Mohammad, 22.

Foto: Pär Bäckström

NORRBOTTEN2015-04-29 07:55

Rebecca Karlsson är 18 år och läser andra året på entreprenörskapsinriktningen i Luleå. Hon tycker det är roligare att fira valborg utan alkohol, men tror det är lätt att få tag på rusdrycker för de som vill.

– Jag tycker det är vanligt att minderåriga dricker alkohol, säger Rebecca Karlsson.

Ett vanligt sätt för unga att få tag på alkohol är att en närstående köper ut. En Sifo-undersökning visar att nästan hälften av vuxna mellan 20­–27 år har köpt ut någon gång.

– Jag känner ingen som langar till mig. Mina föräldrar eller kompisar skulle aldrig köpa ut. Men jag har tyvärr hört att det finns andra föräldrar som gör det, säger Rebecca Karlsson.

Sociala medier som Facebook och Instagram är ofta en stor del av ungdomars liv i dag och hon tror att de ökar möjligheterna att få tag på sprit på flera sätt.

– Det går fortare att få tag på en person som langar och vissa fester blir större när man lägger ut information på sociala medier. Då kan det komma äldre personer som har med sig sprit, säger Rebecca Karlsson.

John Berg är också 18 år. Han säger att han dricker sällan och att han inte försökt få tag på alkohol på olaglig väg.

– Men om jag provar skulle det inte vara svårt, säger John Berg.

Även han tror att sociala medier gjort det lättare för minderåriga att få tag på alkohol och att äldre vänner kan köpa ut till de som vill ha.

Louise Pedersen är distriktschef på Ungdomens nykterhetsförbund i Norrbotten. Hon tror inte att ungas åtkomst till sociala medier gör att det blir särskilt mycket lättare att få tag på alkohol.

– Jag kan inte uttala mig om langningen ökat i och med användandet av de sociala medierna. Men även utanför sociala medier kan man knyta kontakter via SMS, telefonsamtal, eller bara fråga rakt ut.

Under valborg försöker Ungdomens nykterhetsförbund påverka politikerna i länets kommuner att ordna drogfria aktiviteter.

– Enligt en undersökning som UNF gjort dricker 67 procent i åldern 13 år till 25 år för att det inte finns något annat att göra. Vi vill bidra till att kommunerna skapar ett roligare och tryggare uteliv för ungdomarna. Nyktra mötesplatser helt enkelt, säger Louise Pedersen.

Förbundet har gett Norrbottens kommuner fem förslag för att ungas alkoholkonsumtion ska vara så låg som möjlig under valborg och andra högtider. Resultatet visar stora skillnader beroende på var i länet man bor. Kalix gör alla föreslagna insatser medan Gällivare inte gör någon.

– Det är jättedåligt av Gällivare. Det är synd att man inte erbjuder ungdomar samma möjligheter överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om