Det visar en rundringning som Norr Media gjort till samtliga partier som har riksdagsledamöter från Norrbotten.
Linda Modig (C) har flera gånger tagit upp frågan i riksdagen att miljöprövningen ofta kan ta många år. Hon anser att felet ligger både hos regeringen och hos de myndigheter som handlägger miljöprövningarna.
– Regeringens handläggning av dessa frågor har spårat ut. Det visar till exempel gruvfrågan i Kallak som varit på regeringens och även riksdagens bord flera gånger, utan att man fattat något beslut. Sveriges attraktionskraft som en av EU:s ledande gruvnationer har försämrats, säger hon.
Linda Modig tycker att lagstiftningen måste ändras så miljöprövningen tar mer hänsyn till klimatnyttan av en lokalisering, och att man ska koncentrera prövningen till färre länsstyrelser än i dag.
– Vi föreslår en översyn av antalet statliga myndigheter som ska medverka i tillståndsprocessens och att man utser en myndighet som samordnar processen, säger hon.
Fredrik Lundh Sammeli (S), tycker att lagstiftningen måste förändras och att tillståndsprocesserna måste bli snabbare.
– För att klara klimatomställningen måste tillståndsprocesserna bli tydligare, modernare och mer effektiva. Det måste vara ett bättre samspel mellan politiken, myndigheter och näringsliv, säger han.
Fredrik Lundh Sammeli anser att det är viktigt att miljöprövningar handläggs regionalt så mycket som möjligt.
– Det är där man har kunskapen i frågan. Det måste vara en öppen transparent process, säger han.
Fredrik Lundh Sammeli håller delvis med i den kritik som Linda Modig riktar mot regeringen.
– Frågan får inte dras i långbänk. Regeringen måste hålla ett högt tempo och det får inte bli några flaskhalsar i tillståndsprocesserna, säger han.
Även Mattias Karlsson (M) tycker att miljprövningsprocesserna måste förändras.
– Absolut. Den nuvarande lagstiftningen sätter käppar hjulen för gruvnäringen, säger han.
Mattias Karlsson (M) anser att företagen som lämnar in en miljöprövning måste få någon form av tidsram så man vet hur länge det kan dröja innan man får ett beslut.
– Det är orimligt att det som nu kan ta tio år eller mer att få ett avgörande. Jag tycker också att de myndigheter och domstolar som handlägger sådana här frågor måste få mer resurser, säger han.
Mattias Karlsson (M) tycker att man ska utse en länsstyrelse som handlägger miljöprövningarna.
– Det kan vara länsstyrelsen i Norrbotten och att man där bygger upp kompetens och samordnar tillståndsprocesserna med de andra myndigheterna, säger han.
Birger Lahti (V) är också kritisk mot hur miljöprövningen fungerar idag.
– Det är inte rimligt att det tar så lång tid. Det är inte heller bra att myndigheterna överklagar varandras beslut. Det måste bli någon form av samordning, säger han.
Birger Lahti tycker även att man ska ta med den ekonomiska aspekten när man gör en miljöprövning.
– Förutom dom rent miljömässiga aspekterna måste man också ha med samhällsnyttan hur gruvan påverkar det omgivande samhället, säger han.
Även Erik Palmqvist (SD) är kritisk mot dagens miljöprövning.
– Det är för stor skillnad i hur dom olika länsstyrelserna handlägger tillståndsärendena. Det måste också bli en tidsram för hur lång tid en ansökan får ta, säger han.
Han anser att alla länsstyrelser ska kunna avgöra ett tillståndsärende.
– Alternativet är att vi skapar en egen myndighet son handlägger dessa frågor, säger han.