En ny generation män

Kvinnor är från Venus och män är från Mars.Glöm det. Nya tider gäller.

RÅDGIVARE. Lena Cederqvist jobbar som familjerådgivare och hon säger sig se ny trend. Män ringer till dem och vill ha stöd. För några år sedan var det nästan bara kvinnor som tog kontakt.

RÅDGIVARE. Lena Cederqvist jobbar som familjerådgivare och hon säger sig se ny trend. Män ringer till dem och vill ha stöd. För några år sedan var det nästan bara kvinnor som tog kontakt.

Foto: Lina Norberg Juuso

NORRBOTTEN2014-06-12 09:30

Familjerådgivaren Lena Cederqvist från Gällivares samtalsbyrå instämmer inte i klyschan att kvinnor är från Venus och män är från Mars. Talesättet kommer från John Grays bok där han driver tesen att det finns två sorters människor, på planeten Venus odlar invånarna sitt känsloliv och sedan har vi invånarna på Mars som inte är intresserade av känslor. Visserligen säger Lena Cederqvist att kvinnor och män rent generellt agerar olika i en parrelation, men att könsroller förändras. När hon började som familjerådgivare för fjorton år sedan ringde i stort sett bara kvinnor för att boka tid för samtal till rådgivningen. Nu ringer fortfarande mest kvinnor, men de senaste åren har något hänt. När Lena Cederqvist svarar i telefonen kan det också vara en man på andra sidan som vill boka tid.

Lena Cederqvist tror att yngre män, i den kategorin sorterar hon män under fyrtio år, har lärt sig att ta mer ansvar för parrelationen. Hon konstaterar att det är ett generationstrendbrott.

När ett par är på ett gemensamt samtal hos familjerådgivningen om deras relation kan deras ingångspunkter vara olika berättar Lena Cederqvist. Generellt handlar kvinnans problem om att hon upplever att hon är den som tar störst ansvar för hem och barn. I de fallen då den fysiska arbetsbördan är lika stor mellan partnerna, tycker kvinnan att hon är mest ansvarig för planeringen av det som rör familjen. Hon flyger bildligt skrivet som en helikopter över familjen och har kontroll över allt och alla förklarar Lena Cederqvist.

– Det är en utmattande situation i längden.

Mannen i sin tur kan känna att det han gör inte duger åt kvinnan.

När paret talar om sina önskemål kan det också skilja sig åt. Kvinnan längtar efter tid tillsammans med mannen, eller gemensam tid med familjen. Mannen längtar ofta efter fysisk närhet och bekräftelse. Han kan uttrycka det så att kvinnan har sluta röra kärleksfullt vid honom. Det båda vill ha, konstaterar Lena Cederqvist, är närhet och bekräftelse på att vara älskad och betydelsefull.

Lena Cederqvist brukar be paret att fundera på vad de gemensamt och individuellt kan göra för ta ansvar för att få en bättre parrelation. Kan de förändra inbyggda negativa vanor? Hon säger att det inte behöver vara krångliga världsrevolutionerade handlingar som behövs. Kanske kan kvinnan helt släppa ett ansvarsområde till mannen och låta honom göra det på sitt sätt, och mannen i sin tur ta större ansvar för gemensamma åtaganden. Det finns ingen enkel lösning som passar för alla par som vill bygga på att få en bättre relation. Lena Cederqvist uppfattning är dock att i en relation där båda vill att det ska fungera så är förutsättningarna goda - även om paret går in med skilda glasögon.

Man eller kvinna - så kan du jobba på din kärleksrelation.

Närhet

I en relation längtar båda efter närhet - hur kan du ge din kärlek det?

Tid

En relation behöver tid. Prioritera att vara ihop med varandra. Vad ni gör ihop är inte det väsentliga.

Familj

En familj mår bra av att umgås ihop. Gör saker tillsammans.

Prata

Uttryck dina behov, och lyssna på vilka behov din partner har.

Hjälp

Våga be om hjälp i med- och motgång, båda vad gäller barnvakt eller familjerådgivning. Och glöm inte att hjälpa andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om