En mörk höst väntar länets företagare

Konkurshotet närmar sig Norrbotten.Kronofogden ser tydliga signaler och nu öppnar en unik företagsjour i länet.- Vi har aldrig haft så många betalningsförelägganden tidigare, säger Tina Häggmark, Kronofogden.

"Jag tror att alla vill göra rätt för sig men för många börjar pengarna ta slut", säger Tina Häggmark, kommunikatör hos Kronofogdemyndigheten. FOTO: Kurt Engström

"Jag tror att alla vill göra rätt för sig men för många börjar pengarna ta slut", säger Tina Häggmark, kommunikatör hos Kronofogdemyndigheten. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2009-07-13 06:00
Ännu har den allvarliga konkursvågen inte riktigt sköljt över länet. Färsk statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visar på stora skillnader i landet.
Den totala konkursuppgången mellan januari och juni innebär en ökning med 48 procent, jämfört med samma period i fjol. Detaljhandeln står för den största delen, även tillverkningsindustrin är hårt drabbad.
Lividitetsproblem
I Norrbotten motsvarar konkursökningen "bara" 20 procent, från 60 till 72 konkurser, men samtidigt tornar mörka moln upp inför hösten.
En indikation är kronofogdens statistik över ansökningar om betalningsförelägganden - och NSD:s genomgång visar en betydande ökning i länet (se tabellen).
- Lågkonjunkturen börjar märkas tydligt nu även i Norrbotten. Jag tror att alla vill göra rätt för sig men för många börjar pengarna ta slut, säger Tina Häggmark, kommunikatör hos Kronofogdemyndigheten.
Hon får medhåll av Kjell Hjelm, tillförordnad regionchef för Företagarna i länet.
- Vi känner stor oro. Situationen börjar likna den vi hade i början av 90-talet. Men de flesta konkurserna beror inte på dålig lönsamhet, utan på likviditetsproblem.
"Ingen banksupport"
Kjell Hjelm ser hur småföretagarna drabbas hårdast i den ekonomiska krisens skugga.
- De får inte in sina kundfordringar. Alla segdrar på betalningarna maximalt, inte minst stora företag och offentliga förvaltningar. Det blir en kedjeeffekt, katten på råttan och råttan på repet... Underleverantörsbranschen är extra utsatt, särskilt de med ett fåtal stora kunder. Det kan vara förödande, säger Kjell Hjelm.
Företagarnas likvida medel krymper ytterligare när bankernas utlåningskrav skärps.
- Småföretagarna har inte bankernas support längre. De prioriterar sina så kallade a-kunder och kräver i princip att företagaren ska lämna in hus, hustru och barn i borgen för ett lån.
Startar företagsjour
Inför det annalkande konkurshotet lanserar Företagarna Norrbotten en särskild företagsjour, finansierad av Almi och länsstyrelsen. Jourverksamheten har redan påbörjats i Västerbotten och nu inleds ett samarbete över länsgränsen.
- Vi gör det i förebyggande syfte, eftersom betalningsföreläggandena ökar så mycket. Det är en satsning som är helt unik i landet, säger Kjell Hjelm.
Från och med den 1 augusti kan länets företagare i kris ringa ett journummer för kostnadsfri rådgivning. Expertisen består av rutinerade rekonstrukörer och konkursförvaltare, även teknisk och ekonomisk kompetens.
Dessutom ingår psykoterapeutisk hjälp.
- Många hamnar i en akut livskris vid en konkurs, vilket kan leda till skilsmässor och utbrändhet. Somliga försöker rentav ta livet av sig. Därför erbjuder vi psykoterapi för dem som behöver det, säger Kjell Hjelm.
"Det vänder 2010"
Förhoppningen är att undvika det tidiga 90-talets kris, när cirka 60 000 företag försvann i landet.
- Ekonomer har visat att uppemot 80 procent av de konkurserna egentligen var onödiga, säger Kjell Hjelm, som ser ljusglimtar i horisonten trots kronofogdens varningssignaler.
- LKAB säljer som bara den just nu, skogsindustrin har börjat leverera. Och vi ser många nyanställningar inom tjänstesektorn. Den negativa trenden vänder under 2010.
Fakta Läget i Norrbotten
Antalet ansökningarna om betalningsförelägganden hos kronofogden gentemot företag i Norrbotten, jämfört med första halvåret 2008.

Så här stor är ökningen i din kommun:

2008 2009 Procent
Arjeplog: 18 52 = 190
Älvsbyn: 20 42 = 110
Pajala: 15 31 = 106
Gällivare: 50 101 = 102
Kalix: 62 120 = 94
Överkalix: 24 44 = 83
Boden: 141 255 = 81
Kiruna: 101 166 = 64
Jokkmokk: 30 46 = 53
Övertorneå: 34 51 = 50
Luleå: 457 676 = 48
Haparanda: 50 64 = 28
Piteå: 109 138 = 27
Arvidsjaur: 19 18 = - 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om