Hon tror att opinionen för att staten ska ta större ansvar för glesbygden och den regionala jämlikheten kan öka efter sommarens torka, som fått skogsbränder, nödslakt och foderbrist som följder.
– Den typen av händelser kan förskjuta uppmärksamheten i valet mot förutsättningar för landsbygdsutveckling, säger Charlotta Söderberg.
Hon pekar också på att till exempel den norska modellen, med lokal beskattning av råvaror och skattesubventioner som lägre arbetsgivaravgifter i kommuner långt från Oslo, har fått uppmärksamhet i svenska medier.
– Det höjs mer och mer röster där man tydligt vill peka på de orättvisa förutsättningarna mellan stad och land. Det är en fråga som bubblar inför det här valet och som tycks bli mer och mer viktig. Kanske kan händelserna i sommar gagna norrbottningarna på det sättet.
Samtidigt påminner Charlotta Söderberg om att regionpolitikernas roll inte får underskattas. Regionen ansvarar trots allt över en stor budget. Vilket parti som styr och var effektiviseringar görs kommer att synas i verkligheten.
– Där har politikerna ändå stora möjligheter att bolla mellan olika poster. Det handlar om hur man ska använda de resurser som finns och där för partierna säkert olika prioriteringar.
Bryr sig väljarna om ekonomin?
– Ja, det tror jag. Ordning och reda i ekonomin är ändå viktigt för väljarna. Samtidigt vill man gärna se en fungerande vård och en fungerande kollektivtrafik.