Emanuels 12 bästa tips för ett lyckat gäddfiske på isen

Gäddan är en av landets vanligaste fiskar. Emanuel Swärd är en hängiven och mycket duktig gäddfiskare som ägnar åtskilliga timmar åt att leta de riktigt stora individerna.
Här delar han med sig av saker som han själv tänker på när han ger sig ut på isen för att fiska.

Gäddan gillar mört. Det är därför också ett bra agn när man fiskar gädda på isen.

Gäddan gillar mört. Det är därför också ett bra agn när man fiskar gädda på isen.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2025-01-18 00:01
undefined
Investera i en bra motordriven isborr. Hålen bör vara minst 200 millimeter men han föredrar själv 250 millimeter.


Isborren
Investera i en bra motordriven isborr. Hålen bör vara minst 200 millimeter men jag föredrar själv 250 millimeter. När det handlar om så stora hål så är motorisborren ett välkommet hjälpmedel.

Linan
Tjockare slitstark nylon. Jag fiskar själv med 0,56 millimeters tjocklek på linan och den är tillräckligt kraftig också för de riktigt stora fiskarna. Får man en gädda på tio kilo vill man ju också att grejerna ska hålla.

Fiska högt upp
Många tänker att man bör fiska runt botten som vid annat pimpelfiske. Men tänk om. Fiskar man högt upp har gäddan lättare att upptäcka betesfisken.

God uppsikt
Sätt ut spöna så att du har uppsikt över alla. På så sätt är du snabbt på plats och kan göra mothugg. Då undviker man djupa krokningar som kan skada.

Välj plats
Fundera över var fisken kan trivas. Åk kanske ut och reka ett område under sommaren för att sedan återvända dit under vinter och vår. Jag märker ju också upp och sparar platserna där fisket har varit bra.

Spön och rulle
Köp styva spön med bra ryggrad. Och till det en lite större rulle, gärna en multiplikatorrulle. Rullen får gärna ha ett räkneverk så att man vet hur mycket lina som har gått ut och hur långt som gäddan har simmat i väg.

Pulka
Man bär ju med sig en del grejer och jag har inte snöskoter så jag drar allt själv. En bra och rymlig plastpulka är därför nödvändigt. En del föredrar skoter men jag tycker det är rätt skönt att få arbeta lite med kroppen och det får man verkligen en dag när gäddorna hugger.

Ekolod
Jag använder mig av en plotter med djupkarta så att jag kan sätta spöna exakt där jag vill i förhållande till djupkanter och strukturer. Ekolodet är ett fint hjälpmedel på så sätt.

Planera
Jag har tidigare varit på vattnet sommartid och ritat in djupkanterna. Jag försöker alltid att skaffa mig sådan information innan jag börjar att fiska.

Agn
Jag använder mig av mört. Gäddan är ju glupsk och äter också andra fiskar men mört är bra.

Drillning
Tänk på att inte drilla alltför länge. Om fisken drar på sig mjölksyra vilket försämrar dess chanser när den släpps tillbaka efter avkrokning, mätning och vägning.

Kylan
Jag undviker att fiska gädda när det är kallare än -10 grader. Kylan gör att fiskarnas ögon och slemhinnor snabbt tar skada. Jag vill ju att den ska ha ett bra liv efter att den har fått återvända tillbaka där den kom ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!