Under fredagen låg spotpriset för el per kilowattimme på 1,2 kronor i elområde SE 1, där Norrbotten ingår. Under morgondagen är priset satt till 1,79 kronor. Från ett månadsmedelpris som legat på drygt 25 öre under oktober betyder det procentuellt sett en närmast skenande prisutveckling på elmarknaden i dagarna och det högsta noterade elpriset på många år.
– Priset baserar sig på tillgång och efterfrågan, säger Fredrik Beskow, analytiker på Energimarknadsinspektionen.
På spotmarknaden sker elhandeln genom en auktion dagen före förbrukning. Köpare anger hur mycket de är villiga att inhandla och till vilken kostnad, samtidigt som elproducenter anger hur mycket de är villiga att sälja – och till vilket pris. Elnätsföretag, elproducenter och större elintensiva företag registrerar offentligt data kring förändring av produktion, överföring och förbrukning av el enligt Transparensförordningen. Detta för att marknaden ska kunna planera sina verksamheter samt förhindra marknadsmanipulation och insiderhandel.
Prishöjningarna just nu är väderrelaterade.
– Temperaturen har gått ner och då blir det en ökad efterfrågan på el för att värma upp bostäder till exempel. Samtidigt finns det just nu ett lägre utbud. Det sker påisning på flera älvar där el produceras och det blåser mindre. Sammantaget blir det då en prisökning, säger Beskow.
Vindkraften kan inte nyttjas fullt i stiltjen och Vattenfall har tidigare meddelat att anläggningarna för vattenkraft bara kan köras på halvfart tills isen fått lägga sig och produktionen åter kan växla upp. Detta kan ta några dagar.
– Det sker varje år, men det som möjligtvis är annorlunda är att påisning nu sker i tre älvar samtidigt, säger Per Larsson, ansvarig för produktionsplanering vattenkraft och kärnkraft på Vattenfall, till Sveriges television.
I och med att Sverige ställer om till att utvinna energi från förnybara källor som sol, vind och vatten kan elpriserna i framtiden komma att svänga mer.
– Det är en trend vi ser ju mer volatil produktion vi får. Samtidigt betyder det inte nödvändigtvis att det är dåligt – bara för att priset är högt några dagar så kan snittpriset ändå bli lägre. 2020 hade vi ju till och med minuspriser när man fick betalt för att förbruka el. Det slutpriset konsumenten bryr sig om är ju trots allt hur mycket man betalar per månad, säger Fredrik Beskow.