Rysslands importstopp och den ökade mjölkproduktion globalt har lett till akut kris för mjölkbönderna.
Från lantbrukarhåll och Norrmejerier har det vädjats om köptrohet av den närproducerade mjölken.
En del butiker har försökt bidra genom att ta ut en krona mer per liter för att stödja mjölkbönderna.
Enligt Anna-Karin Karlsson, ansvarig för marknad och innovation på Norrmejerier, har försäljningen av den vanliga mjölken inte ökat, däremot finns ett stort sug efter ekologisk mjölk.
– Det är jättespännande, säger hon och tillägger att det handlar om förändringar i beteendet – ett större fokus läggs vid livsstil och hälsa.
För mjölkbönderna är det dock inte bara att ställa om från dag till dag. Att ställa om en gård till ekologisk produktion tar oftast ungefär 18 månader och inleds med att jorden och växtodlingen ställs om.
– Det är en utmaning att ställa om. Därför erbjuder vi utbildning, rådgivning och ekonomisk stimulans under omställningen.
För att försöka svara på den ökade efterfrågan har det från Norrmejerier sida dragits igång ett ekostimulansprogram.
Sedan början på året har ett 20-tal gårdar i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland anmält sitt intresse.
– De har fram till sommaren på sig att bestämma. Jag hoppas att det kan bli upp till hälften av gårdarna som ställer om – de flesta är från Norrbotten och Västerbotten, säger Karlsson som betonar att bara tio procent av den mjölk som Norrmejerier säljer till handeln är ekologisk. Räknar vi in det vi säljer till restauranger, kommuner och landsting så blir det 16 procent.
Att den vanliga mjölken inte ökar förklarar hon med att konsumtionen gått ned många, många år.
– Folk dricker annat, säger hon och tillägger att man i prognosen räknar med ett tapp även i år – trots att försäljningen än så länge ligger över prognosen.
Det som verkligen skulle kunna göra skillnad, enligt henne, är om konsumenterna skulle vara trogna när det gäller hela sortimentet. För till ett kilo ost går det åt tio liter mjölk.
Enligt Karlsson kommer över 40 procent av den yoghurt som säljs i landet från utlandet. För ost ligger siffran på över 50.
Vissa hävdar att det är svårt att veta varifrån produkter kommer?
– Norrmejerier vet man är från Norrland. Och mer och mer svenskmärkning kommer, säger Anna-Karin Karlsson.