Det var i maj månad som vi uppmärksammade att Region Norrbotten och polisen saknat samsyn om hur vården av kraftigt påverkade och berusade i länet ska hanteras. Situationen hade pågått i nästan 20 år.
– En försvinnande liten andel tas in till sjukvården. Arresten bör vara sista alternativet. På orter där det finns tillnyktringsplatser så sker allvarliga tillbud inte i lika stor omfattning. Historiskt sett så har polisen i Norrbotten tagit ett väldigt stort ansvar i avsaknad av vårdplatser. Det vore önskvärt att hitta bättre alternativ, sade polisen Patrik Hellberg vid tillfället.
Frågan bottnar i en oklar ansvarstilldelning som finns i "Lagen om omhändertagande av berusade personer" (LOB). Förenklat så ger lagen polisen möjligheten att omhänderta påverkade och föra dem till arresten om de utgör ett hot mot andra eller föra dem till vård om de utgör ett hot för sig själva. Men om läkare då bedömer att en person inte är i behov av medicinsk vård så kan den berusade lämnas åt sitt eget öde trots att LOB är en vårdlag.
Efter vår artikelserie meddelade regionen att man skulle kalla till ett möte med polismyndigheten. Det har nu skett.
– Vi fick en inblick i hur polisen resonerar och vad det handlar om från deras sida. De beskrev en hälsoproblematik som behöver hanteras i polisens lokaler när någon blir omhändertagen, häktad eller gripen. Det gav oss en helhetsbild som vi behöver belysa, säger Krister Berglund, divisionschef för psykiatrin i Region Norrbotten.
Även LOB-frågan diskuterades.
– När det gäller LOB så hade vi ett särskilt resonemang. Vi vill i gemensamma forum gå igenom avvikelser där det har hänt saker och finna det vi måste förbättra i framtiden från båda håll, säger Krister Berglund.
Magnus Modig, kanslichef för polisen i Region Nord, instämmer.
– Vi hade ett möte och vi diskuterar nu ett arbetssätt som fungerar både för polisen och Region Norrbotten.
Man söker nu efter möjliga lösningar utifrån det som står i lagstiftningen.
– Vi ska se över när någon låses in i arresten och när personer ska ges vård om de är berusade. Vi vill inte ha samma svarta linje, att de alltid låses in i arresten. Vi måste få till att de får vård i större grad för LOB är en vårdlag. Vi hade ett bra konstruktivt samtal, säger Magnus Modig vid polisen.
Inget datum är satt för nästa samverkansmöte.