– Det här visar vikten av gemensamma regler i Norden, säger Modig, som är ordförande i Nordiska rådets näst största politiska grupp, Mittengruppen, samt medlem av Nordiska rådets presidium och Gränshindersgrupp.
Inrikesminister Mikael Dambergs (S) besked på lördagen var att Sverige förbereder ett beslut om att följa Folkhälsomyndighets (FHM) begäran om att utländska medborgare ska kunna uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covid-19-test vid inresa till Sverige.
Svenska medborgare som inte testat sig innan avresan måste göra ett test samma dag som de anländer, enligt FHM.
Remissen har gått till polisen, Kustbevakningen och Migrationsverket. Remisstiden är 48 timmar. Ett beslut kommer i närtid.
Tidigare har bland andra Finland och Norge infört hårda restriktioner gentemot Sverige, och för en vecka sedan stängde Sverige gränsen mot Norge. Det stora antalet personer som arbetspendlar hamnar i kläm, men även släkter och familjer som har medlemmar på olika sidor om gränsen.
– Det här är någonting som inte minst påverkar Tornedalens befolkning väldigt hårt, säger Modig.
Regeltolkningarna är heller inte helt enkla. Modig hänvisar bland annat till en händelse som Haparandabladet rapporterat om, där en person trots dubbelt medborgarskap stoppats från inresa i Finland.
– Enskilda tjänstemän har mandat att fatta beslut. Besluten under pandemin har fått enorma konsekvenser där enskilda människor hamnat i kläm.
Modig ser stora svårigheter i hur bevakningen av Norrbottens samtliga åtta gränsövergångar mellan Sverige, Norge och Finland ska kunna upprätthållas.
– De flesta av dem har inte stadigvarande gränsbevakning. Nu säger regeringen att det ska skötas av polisen. Var ska de ta dem resurserna ifrån och hur påverkar det polisens arbete?
Linda Modig vill att länderna nu analyserar de speciella förutsättningar som råder för den gränsöverskridande arbetspendlingen och tar fram ett gemensamt regelverk skyndsamt, något som Centern tidigare lämnat in en motion om.
– Vi behöver mer av samnordiska regelverk och mindre nationellt soloåkande.
EU-kommissionen har aviserat att den har gemensamma regler på gång för EU-länderna.
– Men det löser inte situationen gentemot Norge. Länderna måste ta fram ett nordiskt regelverk, säger Linda Modig.