Efter svarta våren 2020 – positiva siffror för länet

Konkurserna i Norrbotten minskade med 19 procent under årets fyra första månader jämfört med samma period året innan. Trots minskningen är det tufft för vissa branscher.

Enligt Annika Fredriksson, Swedish Lapland, så har både turister och affärsgäster uteblivit och gjort det svårt för besöksnäringen i länet.

Enligt Annika Fredriksson, Swedish Lapland, så har både turister och affärsgäster uteblivit och gjort det svårt för besöksnäringen i länet.

Foto: Mats Engfors

Norrbotten2021-05-04 17:00

I Norrbotten gick 13 företag i konkurs under april månad i år, jämfört med 15 företag samma period 2020. Under årets fyra första månader gick 39 företag i konkurs jämfört med 48 samma period 2020. En minskning med 19 procent. För Sverige som helhet gick 1 951 företag i konkurs januari–april 2021 jämfört med 2 639 samma period 2020. 

– Det finns vissa näringar i Norrbotten som hållit i gång konjunkturen och därmed blev det mer tydligt än i övriga Sverige att det var just branscherna kopplade till besöksnäring, konsumenttjänster, butiker och vissa transporter som det slog hårdare för. Genom att andra näringar går bra blir statistiken som helhet bättre, säger Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Besöksnäringen är en av de hårdast drabbade branscherna under coronapandemin. Enligt Swedish Lapland passerades 2019 gränsen för 3 miljoner gästnätter i Swedish Lapland. Tappet mellan 2019 och 2020 från utländska besökare är störst, minus 54 procent, medan den är minus 34 procent för svenska besökare.

– Vi är en destination som är extremt beroende av utländska gäster. Det var minus 95 procent norrmän som kom i fjol och det drabbade campingarna. Vår destination är nog tillsammans med storstäderna de mest drabbade på grund av bortfallet av utländska gäster, säger Annika Fredriksson, tf vd Swedish Lapland.

När utlandsresorna nästan upphörde förra sommaren så trodde flera bedömare att semesterresorna inom Sverige skulle öka.

– De från storstadsregionerna som tog sig utanför staden åkte till ungefär mitten av Sverige. Jämtland är mitten av Sverige, så längre norrut har det varit glest med besökare. Norrbotten är inte en homogen turistprodukt så lokalt har det kommit besökare, till exempel fjällvandrare, men det största bortfallet var norrmännen och svenskarna som våra största besöksgrupper, säger Annika Fredriksson.

Även stöden har gjort att besöksnäringen har drabbats hårt.

– De statliga stöden för näringslivet är inte anpassade för besöksnäringen utan mer för industrin så besöksnäringen blir dubbelt drabbad. Först bortfallet av gäster och sedan att stöden inte är anpassade för att hjälpa den här typen av företag. Regeringen har inte anpassat stöden för de branscher som är drabbade utan fortsatt att ha en modell som ska passa alla, säger Annika Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!