Efter schismen: Regionen och facken nära nytt avtal

Tre år har gått sedan Vårdförbundet och Kommunal sade upp samverkansavtalet med Region Norrbotten. Missnöjet var stort från facken som kände sig överkörda och förbisedda. Men nu är parterna nära att teckna nytt avtal. "Vi ser ett helt annat klimat hos arbetsgivaren", säger Elisabeth Lindblad på Vårdförbundet.

Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet Norrbotten, ser ett gott samverkansklimat mellan regionen och facken. Två tvister under föregående år har lösts och ett nytt samverkansavtal är på gång.

Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet Norrbotten, ser ett gott samverkansklimat mellan regionen och facken. Två tvister under föregående år har lösts och ett nytt samverkansavtal är på gång.

Foto: Vårdförbundet

Norrbotten2024-03-12 16:00

I maj har tre år passerat sedan två av regionens största fackförbund, Vårdförbundet och Kommunal valde att lämna parternas samverkansavtal. Det var 2021 mitt under pågående coronapandemi och en stor omstrukturering av Region Norrbotten.

– Då körde man på i 160 kilometer i timmen och tog ingen hänsyn till oss som fackliga representanter för medarbetarna. Det var då en ren misstroendeförklaring gentemot arbetsgivaren att lämna, säger Elisabeth Lindblad, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Men nu är parterna nära att mötas i ett nytt avtal, säger Lindblad.

– Vi ser ett helt annat klimat hos arbetsgivaren och de ansvariga regionpolitikerna. Vi ser en helt annan samarbetsvilja hos arbetsgivaren att möta upp oss som fackliga parter och därmed möta sin personal. Vi ser ett annat samarbetsklimat, säger hon.

undefined
Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet Norrbotten, ser ett gott samverkansklimat mellan regionen och facken. Två tvister under föregående år har lösts och ett nytt samverkansavtal är på gång.

Utan samverkansavtal skulle regionen istället fullfölja medbestämmandelagen genom att förhandla varje förändring. Genom detta uppstod ett antal tvister mellan fack och arbetsgivare. I måndags meddelade Region Norrbotten att två av det större tvisterna lösts. 

– Vi ser att det finns fall där vi inte har uppfyllt vår överläggningsskyldighet. Vi ser också att vi inte alltid har gjort uppföljningar enligt kollektivavtalet, sade Malin Lahti, regionens förhandlingschef i ett pressmeddelande.

Den ena från 2022 då Vårdförbundet ansåg att regionen inte gjort tillräckliga uppföljningar för uttagen av övertid och därmed inte följt kollektivavtalet.

– Man har inte följt upp titta på övertid, jour/beredskap, arbetspassens längd och dygnsvila under hela 2022. Detta är kontrollpunkter som ska följas upp varje år, säger Lindblad.

Den andra tvisten handlade om överläggningar vid uttag av så kallad "extra övertid", dvs utöver den lagstadgade övertiden om 200 timmar per medarbetare och år.

– I vårt löneavtal har arbetsgivaren en skyldighet att överlägga och de missade man hos ett antal medarbetare.

Som en del av lösningen av tvisterna ser regionen över rutinerna i ett försök att få ner det höga övertidsuttag som finns för en del medarbetare. 

– Vi har jättehöga övertidsberg i regionen och arbetsgivaren behöver se över uttagen utöver den lagstadgade övertiden, säger Elisabeth Lindblad och fortsätter:

– Det rätta sättet är inte att göra som gjorts, att fördela övertid på ett litet antal medarbetare. Det gäller att som arbetsgivare hushålla med övertiden och se när det verkligen finns fog för att ta ut mer övertid.

undefined
Under 2021 pågick både coronapandemin och en stor omstrukturering av Region Norrbottens verksamhet. I maj det året valde Vårdförbundet och Kommunal att säga upp det samverkansavtal som fanns mellan dem och regionen. Detta för att facken kände sig överkörda.

Elisabeth Lindblad är kritisk till att verksamhet byggs på att, som hon menar, personalen ska ta ut övertid.

– Vi behöver jobba med att locka tillbaka medarbetare och få dem att vilja stanna. Då kan vi inte ha det som det ser ut nu, att man ska jobba sin fulla heltid och sen förväntas att man dessutom arbetar övertid.

För de två tvisterna ålades regionen att betala 375 000 kronor till Vårdförbundet centralt, som ett slags bötesbelopp. Men i övrigt är alltså samarbetsklimatet gott parterna mellan och Elisabeth Lindblad tror att ett nytt samverkansavtal är nära förestående.

– Det är ett flertal andra fackförbund som ska kunna stå för avtalstexten också men känslan är att det inte är långt borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!