Det var i NSD och Nordnytts gemensamma granskning Pengarna och vården som det i en rad artiklar beskrevs hur stafettläkare i länet tjänar miljontals kronor, trots att flera av dem var prickade sedan tidigare.
Artikelserien skapade debatt - och nu gör Sveriges kommuner och landsting (SKL) en gemensam satsning med landsting och regioner för att minimera beroendet av bemanningsföretag inom sjukvården.
- Satsningen görs dels förbättra patientsäkerheten och dels för att förbättra arbetsmiljön både för läkare och övrig personal. Vi behöver även kunna klara utbildningen av AT- och ST-läkare där handledning av ordinarie personal är en förutsättning för kontinuitet och bra resultat, säger Gunnar Persson, landstingsdirektör, i ett pressmeddelande.
Avveckling 2016
Målsättningen är att beroendet av stafettläkare minska radikalt och att bemanningsföretag enbart ska ses som tillfälliga lösningar.
En avveckling av långsiktiga lösningar ska ha skett senast 2016.
Ett delmål är att halvera kostnaderna för bemanningsföretag under år 2014 i förhållande till år 2011.
Samverkan med universiten
SKL och landstingen pekar på långsiktiga åtgärder som ska säkerställa kompetensförsörjningen över tid, medan kortsiktiga lösningar ska bryta de senaste årens utvecklingstrend.
- Landstinget i Norrbotten arbetar med att utbilda läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster med flera i samverkan med universiteten. Vi rekryterar både nationellt och internationellt. Nyligen besökte vi till exempel Tyskland i syfte att rekrytera tandläkare som är ett av bristyrkena hos oss. Vi har under året också lyckats rekrytera ett antal specialistläkare inom medicin vilket vi är glada för, säger Ingrid Stridfeldt, personaldirektör på landstinget i Norrbotten.