Mp kräver lag mot införsel av kärnvapen

Sverige ansöker om medlemsskap i Nato. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har argumenterat emot inträdet och nu hoppas miljöpartisten Henrik Blind att Sverige trots medlemskapet ska lagstifta om ett förbud mot införsel av kärnvapen på svenskt territorium.

Henrik Blind (Mp) kräver nu en ny lagstiftning som förbjuder införsel av kärnvapen på svenskt territorium.

Henrik Blind (Mp) kräver nu en ny lagstiftning som förbjuder införsel av kärnvapen på svenskt territorium.

Foto: Tommy Borg

Norrbotten2022-05-16 16:18

På söndagen kom beskedet från Socialdemokraterna om att partiet säger ja till ett svenskt medlemsskap i Nato. Dagen efter klubbades beslutet i regeringen och Sverige kommer nu att skicka in sin ansökan tillsammans med Finland. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda riksdagspartierna som öppet tagit avstånd från Nato och argumenterat för att låta befolkningen vara delaktig i beslutet. 

– I grunden tycker jag den här frågan skulle ha avhandlats i samband med ett riksdagsval. I den riksdag som nu sitter var en majoritet av partierna emot ett medlemsskap i Nato i samband med det senaste valet, säger Henrik Blind, norrbottnisk riksdagsledamot för Miljöpartiet.  

Han anser att det ska vara klart för väljarna var partierna står i frågan när de går till val. 

– Det har skett en helomvändning. Socialdemokraterna har stått för en alliansfrihet under hela efterkrigstiden, nu slänger vi 200 år av alliansfrihet på historiens soptipp. Jag tror att Sverige hade kunnat hitta en väg som bygger på fred istället för att söka skydd under ett kärnvapenparaply, säger Henrik Blind. 

Han tror att det kan bli svårt för Sverige att verka för demokrati och mänskliga rättigheter som medlem i den försvarsallians som Nato är. Socialdemokraterna har utlovat att verka för undantag mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svensk mark. Statsminister Magdalena Andersson säger till Aftonbladet att Sverige kan verka för nedrustning och emot kärnvapen, trots Natomedlemsskapet. 

Henrik Blind tycker det är bra att S markerar i kärnvapenfrågan, men han vill ta det ett steg längre och lagstifta om ett förbud mot införsel av kärnvapen i Sverige. 

– Jag vill se en svensk lagstiftning mot införsel av kärnvapen på svenskt territorium, för att förhindra att kärnvapen kan placeras i Sverige. Vi måste fortsätta jobba mot kärnvapennedrustning. Jag tycker också att vi borde ha skrivit under den FN-konvention som syftar till att förbjuda kärnvapen. Det borde ha skett innan ansökan skickas in, säger Henrik Blind. 

Hans mening är fortfarande att Sverige borde ha fortsatt stå som en nation utanför Nato. 

– Då hade vi kunnat välja de samarbetspartners vi vill ha i säkerhetspolitiska frågor. 

Men det är bara i och med medlemskapet Sverige får en solidaritetsförklaring, hur tänker du kring det? 

– Ja, om något land blir anfallet. Men jag tänker att Sveriges position ska vara att förebygga krig, att vi inte når så långt att vi behöver den solidaritetsförklaringen. 

Enligt Nato bestämmer varje medlemsland själv över sin försvars- och säkerhetspolitik, och har vetorätt vid omröstningar, tror du det stämmer? 

– Det är väl som det står, ett veto betyder ju att man kan stoppa beslut. Samtidigt kommer det nu vara 32 länder som ska hitta gemensamma lösningar. Jag vet inte om vi kommer kunna det. 

Försvarsmakten har slagit fast att det är oundvikligt för Sverige att påverkas i samband med en konflikt mellan Nato och Ryssland i Arktis, där Ryssland har kärnvapenrobotar på Kolahalvön. Och en stor del av Norrbotten hör geografiskt sett till Arktis. 

– Det råder ingen tvekan om att spänningarna ökat i vårt närområde. Vi i Norrbotten lever ju väldigt nära Ryssland, säger Henrik Blind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!