Så har MSB stärkt beredskapen för skogsbränder

Inför 2021 har de släckande resurserna blivit fler och brandriskprognoserna blivit bättre.

Efter omfattande skogsbränder sommaren 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka skogsbrandsberedskapen.

Efter omfattande skogsbränder sommaren 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka skogsbrandsberedskapen.

Foto: OLOF CARLSON

Norrbotten2021-05-12 11:00

Efter omfattande skogsbränder 2018 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka skogsbrandsberedskapen. Inför sommaren 2019 vidtogs flera åtgärder, bland annat slöts ett avtal med en privat helikopterleverantör för brandbekämpning från luften.

– Vår taktik är att släcka bränder i ett väldigt tidigt skede och förhindra att de blir stora. Förra året gjorde vi cirka 60 insatser med helikoptrar och skopande flygplan, säger Petronella Norell, chef på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB i ett pressmeddelande.

I ett andra steg föreslog MSB att Sverige skaffar tillgång till skopande flygplan och har under sommaren tillgång till fyra skopande flygplan och minst tio helikoptrar.

Brandriskprognoserna har förbättrats. De är ett beslutsunderlag för skogsbrandsbevakning med flyg, eldningsförbud, positionering av de nationella förstärkningsresurserna och underlag för skogsbranschens bedömningar i samband med avverkning i skog och mark. Även appen Brandrisk ute har vidareutvecklats för att bättre ge information om brandrisk.

MSB stöttar andra aktörer med deras förberedelser för skogsbränder och har genomfört utbildningar med länsstyrelser, räddningstjänster och andra myndigheter.
MSB har bland annat fått i uppdrag att ta fram föreskrifter och tillhörande stöd för att bidra till en ökad förmåga till ledning och samverkan mellan räddningstjänster och andra aktörer. Regelverket kommer färdigställas under 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!