Claes Danell, ombudsman och arbetsmiljöansvarig, säger att hissen som användes vid olyckan är en vanligt förekommande bygghiss som används även i Norrbotten.
– Den är generellt sett en väldigt säker lösning som funnits på marknaden i över 20 år. Direkt vi ska bygga ett höghus eller något annat över 10 meter så använder vi den här typen av hiss.
Nåiden är ett av byggföretagen i Norrbotten som använder sig av samma typ av bygghiss ute på sina byggen. När de fick höra om olyckan vidtog de direkt åtgärder.
– Redan samma dag som olyckan skedde hade vi dialog med våra leverantörer och uthyrare av bygghissar. Vi kom överens om åtgärden att de ska gå igenom de redan besiktade hissarna ute i projekten en extra gång för säkerhets skull, säger Per Utterström, arbetschef.
Vad som har orsakat olyckan är ännu inte klarlagt. Statens haverikommission beslutade att de ska utreda orsaken till olyckan. Skelleftebolaget som tillverkat hissen berättade tisdags för Norran att de skickat ner experter för att bistå i myndigheternas utredning. Under onsdagen berättade företagets vd Ole Kristian Jødahl för Norran att experterna upptäckt två mastsektioner som inte varit ihopbultade enligt installationsmanualen. Vilket enligt Jødahl kan vara en tänkbar förklaring till olyckan.
Eventuell orsaker till varför olyckan kunnat hända vill inte ombudsman Claes Danell spekulera kring. Men han slår fast att det är viktigt att man pratar om arbetsmiljön i branschen.
Han anser att Byggnads behöver bli bättre när det gäller arbetsmiljöarbetet i byggbranschen men att ett stort ansvar även ligger på byggföretagen.
– Vi behöver snäppa upp oss riktigt ordentligt när det gäller arbetsmiljöarbetet i byggbranschen. Vi från fackets sida vill få in våra skyddsombud så tidigt som möjligt för att kunna planera kring arbetsmiljön redan innan bygget startar. Men det är få byggföretag som låter oss vara med i ett så tidigt skede.
Danell menar att facket märkt att när skyddsombud får komma in för sent i processen kan det få ödesdigra konsekvenser.
– Hade företagen jobbat mer förbyggande hade vi definitivt stoppat många av dödsolyckorna i branschen. Många av dödsolyckorna är sådant som kunde förebyggas.
Industriomställningen som sker i Norrbotten kommer ge mer jobb och fler jobbtillfällen inom byggbranschen.
– Vi har cirka 5 000 medlemmar i hela Norrbotten och de kommer inte räcka till för att bygga upp de gröna industrisatsningarna. Så våra medlemmar kommer ha extrem mycket jobb. Vi kommer även ha väldigt mycket utländsk arbetskraft i länet.
Men med stora satsningar kommer även fler risker.
– Det hänger tyvärr ihop att när det blir stora investeringar så blir det fler olyckor. Det kommer in företag som inte kan arbetsmiljölagstiftningen och det kommer även organiserad brottslighet. Så det kommer krävas väldigt mycket av beställarna. De måste ställa krav på arbetsmiljön och se till att alla deras entreprenörer följer svensk lagstiftning, säger Danell.
Facket har sett att det generellt är större problem med arbetsmiljöarbetet hos utländska byggföretag.
– Det är varierar men det är klart att vi ser att många utländska aktörer genar när det kommer till arbetsmiljön. Det går det inte att sticka under stol med.