Under regeringen pressträff på onsdagen har energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) inga konkreta svar att ge på frågan om norra Sverige kan får stödpengar som kompensation för de höga elpriserna. Idag kostar en kilowattimme el 4,25 kronor i hela landet.
– Det är en fråga som vi kommer behöva återkomma till när vi ser hur det här utvecklar sig. Det har inte sett ut så här under lång tid, säger Ebba Busch.
Det höga elpriset slår hårt mot de elanvändare som antingen valt ett rörligt elavtal, eller vars bundna har gått ut. Det rörliga snittpriset i oktober låg strax över 50 öre per förbrukad kilowattimme, men vill man binda om nu får man räkna med att betala det tredubbla. För en villaägare i Luleå kostar det billigaste ettåriga elavtalet just nu 138 öre per kilowattimme.
Ebba Busch konstaterar att elpriserna den senaste tiden varit lika höga i hela landet. Hon säger att det bland annat beror på att det blåser lite i norra Europa, vilket innebär att norra Sverige behöver exportera el till södra Sverige och Finland.
– Det här hade kunnat avhjälpas något om Ringhals 4 hade varit igång samt om Olkiluoto 3 i Finland hade varit i drift. Det man kan konstatera av det här är att det är fullkomligt orimligt att vi ska ha så små marginaler i elsystemet i Sverige. Det är bara att konstatera, det här kommer att ta lång tid att bygga upp och skapa en större robusthet som gör att Sverige inte är lika sårbart, säger Ebba Busch.
Hon säger att priserna för bundet avtal nu är runt 4 kronor per kilowattimme i söder och 1,30 kronor i norr, att prognoserna pekar på att de höga priserna i norr inte förväntas ligga kvar.
– Men skulle det göra det får vi återkomma. Det här är en otroligt tuff situation och vi kommer göra allt vi kan för att stötta svenska hushåll genom den här tuffa tiden, säger Ebba Busch.
Det nya beskedet som Ebba Busch och äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) lämnade på morgonen är att elkunderna i elområde 3 och 4 i södra Sverige kan få den första av två utbetalningar i februari 2023 och att hushållen får pengar först.
Men norra Sverige får alltså ingenting.
Med hänvisning till att elpriset under 12-månadersperioden oktober 2021 till september 2022, som högkostnadsskyddet för el baseras på, var lägre än det satta referenspriset på 75 öre per kilowattimme.