Dystra nyårssiffror: Allt fler vill begå självmord

Alltfler går med självmordstankar i pandemin och SOS alarm ser en kraftig ökning av antalet samtal – även i Norrbotten. "Folk ringer allra mest på nyårsafton", säger Helena Spets, platschef.

Årets första elva månader tog SOS alarm emot 64 000 samtal rörande självmord, en dryg fördubbling jämfört med för fem år sedan. "Norrbotten följer snittet för riket. Många mår väldigt dåligt nu", säger Helena Spets, platschef för SOS alarm i Luleå.

Årets första elva månader tog SOS alarm emot 64 000 samtal rörande självmord, en dryg fördubbling jämfört med för fem år sedan. "Norrbotten följer snittet för riket. Många mår väldigt dåligt nu", säger Helena Spets, platschef för SOS alarm i Luleå.

Foto: TT/Arkiv

Norrbotten2020-12-28 17:00

Årets första elva månader tog SOS alarm emot 64 000 samtal rörande självmord, nästan 10 000 fler än samma period i fjol och en dryg fördubbling jämfört med för fem år sedan.

Även organisationen Mind, som ansvarar för Självmordslinjen, ser en liknande ökning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Norrbotten följer snittet för riket, vi ser en ökning här också. Många mår väldigt dåligt nu, säger Helena Spets, platschef för SOS alarm i Luleå.

Sedan i våras har ökningen av självmordssamtalen varit märkbar i länet och en stor förklaring menar Helena Spets är pandemins effekter, inte minst vad gäller det minskade sociala umgänget, isoleringen och arbetslösheten.

– Många sitter helt ensamma hemma nu, utan att ha någon att prata med. Sen vet vi att storhelgerna är extra jobbiga. Nyårsafton är generellt den tid på året då folk ringer allra mest.

Åldern på de som går i självmordstankar och vänder sig till SOS alarm varierar. Utsatta yngre har förlorat sina sociala skyddsnät i skolan, i och med hemstudier, och äldre saknar kontakten med anhöriga.

– Generellt är det svårare att prata om psykisk ohälsa för män än kvinnor, speciellt i äldre generationer. Jag hoppas ändå att alla män som mår dåligt faktiskt ringer oss och får hjälp.

Vid akuta suicidärenden samverkar SOS alarm med polisen, ambulansen och även räddningstjänsten.

– Både ambulansen och polisen är hårt belastade men vi har en väldigt bra samverkan mellan blåljusorganisationerna.

Hur klarar era operatörer av dessa svåra samtal?

– Det kan vara fruktansvärt jobbigt, vissa samtal berör mer än andra. Samtidigt är personalen stolt över känslan av att göra skillnad också, vilket gör att de orkar ta de jobbigaste samtalen. Det kan räcka med att man får en person att ändra sig i sitt beslut, eller att man hinner få fram hjälp innan det är försent.

Vad säger ni till de som ringer?

– Det handlar först om att skapa ett förtroende och hitta små saker som bryter känslan av förtvivlan eller ensamhet, kanske prata om gemensamma intressen eller olika händelser.

Men även fysisk aktivitet motverkar känslan av depression.

– Det vill vi uppmuntra till. I Norrbotten passar det bra att gå ut och promenera, få friskluft och en glimt av dagsljuset varje dag.

Apropå pandemin har regeringen varit självkritisk när det gäller dödsfallen inom äldreomsorgen, bland annat på grund av otydlig ansvarsfördelning mellan kommuner och regioner, svaga vårdresurser med mera.

Samma brister kan nu visa sig gällande psykvården och ökningen av alla suicidärenden.

– Alla får tyvärr inte alltid den hjälp de behöver. Där kan samhället bli ännu bättre, säger Helena Spets.

Hur ser du på pandemins fortsatta suicideffekter inför 2021?

– I och med vaccinet hoppas jag att vi ska kunna besöka farmor eller mormor på äldreboendet, även kunna träna igen och få tillbaka det sociala umgänget. Allt detta påverkar mycket, säger platschefen för SOS alarm i Luleå.

Mår du dåligt – ring hit

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112 (SOS Alarm).

Här finns också hjälp om du har det jobbigt i tillvaron eller lider av psykisk ohälsa:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08–702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!