Dubbelhyra hotar vård

Var fjärde student på sjuksköterskeprogrammet funderar på att hoppa av sina studier på grund av dubbla kostnader för boende under sin praktik. Det kan drabba vården i Norrbotten.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2016-05-09 22:23

Jonas Brännström, från Piteå, är en av de sjuksköterskestudenter som har drabbats av merkostnaderna från sin praktik.

– Som tur var hade jag sparpengar så jag kunde lägga ut pengar för det dubbla boendet, säger han.

Under sin tredje termin på sjuksköterskeprogrammet gjorde Jonas Brännström sin praktik på Lycksele sjukhus. Han var väldigt nöjd med praktikplatsen då praktiken gav honom en bred erfarenhet.

Däremot så anser han inte att man som sjuksköterskestudent ska behöva lägga ut ett par extra tusen lappar för att kunna genomföra sina praktik.

– Det schablonbidrag som jag fick från universitetet täckte inte de kostnader som jag hade för mitt dubbla boende. Jag fick även ligga ute med kostnaderna själva för extraboendet till efter min praktik, säger Jonas Brännström.

Kenneth Robarth, chef för utbildningsenheten på Norrbottens Länslandssting är medveten om problematiken.

– Landstinget och universitetet har ett gemensamt ansvar för att se till att studenter inte måste lägga ut egna pengar när de har kortpraktik. Systemet måste utvecklas så att det blir kostnadsneutralt. Vi hoppas att vi ska ha kunna lösa den här frågan till starten på höstterminen.

Kenneth Robarth inser vikten av att kunna lösa problematiken. Landstinget måste fylla de praktikplatser som de har angett annars blir det personalbrist. Utöver det så vill landstinget att praktiken på de olika sjukhusen i länet blir bra, då det redan nu är svårt att rekrytera. En positiv bild av praktikplatsen på ett sjukhus för en student kan vara avgörande för att det väljs som en kommande arbetsplats.

En annan punkt som har lyfts i rapporten av Umeås medicinska studentkår är att de praktikplatser som universiteten och landstingen ordnar för sjuksköterskestudenterna meddelas för sent. 30 procent av alla elever har fått reda på vilken sin praktikplats två veckor innan de ska iväg på praktiken.

– Även om studenten får reda på praktikplatsen i tid så är det inte lösningen till problemet. Det är fel i uppbyggningen av systemet och det måste lösas. Studenten måste kunna garanteras att de kostnader som tillkommer för praktiken täcks, säger Alexander Siotis, kårordförande för Umeå medicinska studentkår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om