Dödlig mask sprids i älgarna

En dödlig hjärnhinnemask sprids just nu bland älgar i hela landet. Det allt varmare klimatet gör att spridningen förväntas att öka.

Kommer med solen. Parasiten trivs i det allt varmare klimatet.

Kommer med solen. Parasiten trivs i det allt varmare klimatet.

Foto: Fredrik Jonson

Norrbotten2016-10-14 14:10

En studie gjord av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har kartlagt spridningen och inverkan av hjärnhinnemasken Elaphostrongylus alces på Sveriges älgar. Parasiten orsakar inflammationer och skador i det centrala nervsystemet vilket ger upphov till rörelsestörningar och förlamningar som i värsta fall kan leda till älgens död.

Fram tills nu har parasitens spridning varit okänd men den SLU-forskarna har lyckats kartlägga maskens komplicerade livscykel.

Från dess födsel i älgens spillning så upptas den av en större larv eller snigel som blir parasitens mellanvärd. Om en älg råkar få i sig mellanvärden när den betar så letar parasiten sig ut ur älgens tarmar och färdas genom nervsystemet upp till hjärnan eller ryggmärgen.

"Vuxna hjärnhinnemaskar är flera cm långa och kan ibland ses som ihoprullade maskar i muskelhinnorna, inte så aptitliga, men helt ofarliga för oss att äta" skriver forskarna i studien.

Den stigande temperaturen i världen gör att levnadsförhållanden för parasiten förbättras och en ökad spridning är, enligt forskarna, att vänta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om