"Djupt tragiskt, men vi har gjort allt vi kunnat"

Rektorn på den aktuella skolan säger att de gjort allt de kunnat. "Jag tycker det är djupt tragiskt att hon upplever det som hon gör."

"Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att lära sig köra lastbil med släp hemma på garageuppfarten." Det säger rektorn för fordons- och transportprogrammet på gymnasiet i det här fallet med anledning av att eleverna periodvis inte har fått vara på skolan.

"Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att lära sig köra lastbil med släp hemma på garageuppfarten." Det säger rektorn för fordons- och transportprogrammet på gymnasiet i det här fallet med anledning av att eleverna periodvis inte har fått vara på skolan.

Foto: Charlotte Madestam

Norrbotten2021-05-25 20:10

Hon är rektor för fordons- och transportprogrammet på den aktuella gymnasieskolan i Norrbotten och förklarar varför fem-sex elever i avgångsklassen riskerar att bli utan E-behörighet.

– Corona är en stor del.

Varför har ni inte kunnat vidta åtgärder så att alla elever får en fullgod utbildning och behörighet?

– Det är fullgod utbildning som vi ger alla elever. Från skolan har vi gjort allt vad vi har kunnat för att eleverna ska få så mycket skolförlagd undervisning som möjligt. Långa perioder har vi inte fått ha eleverna på skolan överhuvudtaget.

Sedan kom lättnader så att de fick börja ta in elever i mindre grupper, men sedan fick de backa när smittspridningen ökade och det blev hårdare restriktioner igen.

– Så har det varit i över ett år och det är klart att det har påverkat tempot i utbildningen. Det är inte enbart på transportinriktningen, utan det är så för gymnasiet i hela Sverige. Sedan är det lättare på vissa program att bedriva undervisning på distans.

De har valt att inte förlägga undervisningen på lov eller helger, som andra skolor gjort. I stället har skolan de senaste månaderna anställt en person, som enbart övningskör med eleverna, uppger rektorn. Hon tillägger, att de egentligen inte hanterar pandemin, utan människors oro.

– Övningskörning innebär nära kontakt och vi har vidtagit extra åtgärder, en sådan är att våra medarbetar inte ska behöva sitta i ett trångt utrymme tillsammans med elever vid en övningskörningssituation. Vi införde också visir snabbt.

Skolan har tillhandahållit engångshandskar, visir, handsprit, ytsprit och spritservetter för att kunna torka av rattar och reglage i fordonen.

– Men tiden har inte räckt till, konstaterar rektorn.

De elever som därför inte fått sin E-behörighet kommer inte av skolan erbjudas att ta den under sommarlovet.

Rektorn påpekar att de alltid varje år har elever som inte når hela vägen. Hon säger att när de nu tittar i backspegeln på läsåret så har andelen elever som mår dåligt och tappat motivationen ökat.

– Vi har erbjudit de eleverna att vara på skolan varje dag.

Hon säger att Siv (fingerat namn) är en av dessa eleverna.(Se artikeln intill.)

– Jag tycker det är djupt tragiskt att hon upplever det som hon gör. Vi har jobbat utifrån vår likabehandlingsplan så fort vi fick veta att det var så här hon upplevde sin situation. Vi har gjort allt det vi har kunnat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!