Regeringsparti vill stoppa gränshandeln

Norska regeringspartiet Höyre vill sänka skatten på öl, vin och sockerhaltiga varor för att begränsa gränshandeln. Till nästa års stortingsval ska förslaget vara klart.

Coronakrisen har fått upp ögonen på Höyre som nu vill få bukt med gränshandeln.

Coronakrisen har fått upp ögonen på Höyre som nu vill få bukt med gränshandeln.

Foto: ADAM IHSE / TT

Norrbotten2020-09-05 05:00

Det är gränshandeln som nu får norska regeringspartiet Höyre att vilja sänka skatten på alkohol och socker. Det är lockvarorna inom gränshandeln man inriktar sig på. Något som skulle påverka handlare i Norrbotten.

– Huvudargumentet är att det handlar om arbetsplatser i Norge. Vi ser i samband med de reserestriktioner mot Sverige som trädde i kraft i mars i år att gränshandeln har reducerats med 99 procent i andra kvartalet i år jämfört med samma tid i fjol. Andra kvartalet 2019 var gränshandeln 4,1 miljarder NOK. Samma tid i år så var den 28 miljoner NOK, säger Anne Berit Figenschau (H).

Hon sitter i Höyres programkommitte som i dagarna ska komma med ett första utkast till förslaget. Det ska nu skickas ut till de olika distrikten för att i mitten av mars nästa år vara ett färdigt förslag som partiets landsmöte kan besluta om. 

– Det här är en stor förändring i Höyres politik. Tidigare har det varit Fremskrittspartiet som varit tydliga med att Norge måste reducera avgifterna på alkohol, tobak och socker. Så det här är en fullständig politisk kursändring för Höyre.

Med förslaget hoppas man kunna skapa flera tusen arbetstillfällen i Norge, men även få in mer skatt till staten.

– Med de höga avgifter vi har i Norge så ser vi hur enormt stort läckage vi har till Sverige. Det är mycket diskussion om det är därför norrmän åker till Sverige. Några menar att det inte är den enda orsaken, men vi tror att en stor del reser till Sverige för handeln.

Sommaren 2013 sänkte Danmark skatterna väsentligt för öl och läskedrycker för att komma åt gränshandeln mellan Danmark och Tyskland, vilket fick till följd att den minskade med 50 procent.

– Det är helt riktigt att vi tittat på den modellen som de använt för att få bukt med gränshandeln mot Tyskland.

Nu väntar en debatt om förslaget. En fråga är om sänkta alkoholskatter kommer att öka alkoholkonsumtionen och ge ökat missbruk. 

– Den debatten är vi redo att ta för vi har inte diskuterat det på många år utan det har bara varit en självklar inställning, säger Anne Berit Figenschau.

Om det parlamentariska läget efter stortingsvalet nästa år skulle vara likartat som nu så skulle det ändå inte räcka för att få igenom en skattesänkning i stortinget. Det krävs fler partier än Höyre och Fremskrittspartiet för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!