Det heta länet

Över 500 soltimmar i somras. Runt 280 miljarder i investeringar de kommande åren. Dessutom med invånare vars kreativitet ökar i rekordfart. Norrbotten är motorn i Sverige just nu.

Foto:

Norrbotten2011-12-01 00:00

Norrbotten har landets högsta berg och rikets djupaste sjö. Det finns iskall permafrost i inlandet och stekheta havsbad med sandstränder längs kusten.

Sommaren 2011 sken solen i Sverige starkast över länet. Soltimmarna i Luleå var 513, mest i landet, och framtiden är ljus. Medan stora delar av landet påverkas av ekonomins kris i Europa, drar länet åt andra hållet, likt en motor i Sverige. Här finns framtidstron i en värld av svikande självförtroende.

Tillväxten är näst högst i landet efter Stockholm, mätt i bruttoregionprodukt per invånare. Och under de kommande åtta åren väntar investeringar på 280 miljarder kronor. Förra året startade 1 329 nya företag, vilket 57 procent mer än året tidigare och en klart snabbare ökningstakt än i övriga landet.

Evelina Wahlkvist, forskare i kreativitet vid Handelshögskolan i Göteborg, menar att Norrbotten under flera år varit fast förankrat i bottenskiktet av de svenska länen. Det kom inte många idéer som förverkligades ur en norrbottning. Men sedan 1990-talet har utvecklingen varit blixtsnabb och länets invånare ligger snart över snittet när det gäller kreativitet. Nu är småföretagarna i Norrbotten de mest optimistiska i landet, tillsammans med östgötar och upplänningar. Företagens planer på framtida anställningar är högst i landet.

Lars-Olov Söderström på Norrlandsfonden menar att Norrbotten mycket väl kan hålla uppe landet i en lågkonjunktur.

- Bilden av länet håller på att gå från tärande till närande, säger han och framhåller it-sektorn som en drivkraft bredvid gruvnäringen.

Lars-Olov Söderström är övertygad om att länets attraktionskraft kommer att öka. Vilket är viktigt när företagen skriker efter arbetskraft. Forskaren Thomas Niedomysl på Institutet för framtidsstudier håller med. Nu gäller det att visa upp andra sidor av Norrbotten för att locka folk till att stanna kvar. Och för att flytta till länet krävs framför allt två saker menar Thomas Niedomysl.

- Det är väldigt grundläggande. Det är jobb. Och bostäder. Sedan kommer de lite mjukare värden, som möjlighet att utveckla sina fritidsintressen, säger han.

- Och vill man locka barnfamiljer krävs olika former av arbete som passar två vuxna. Och en bra skola.

Stina Algotson på Tillväxtverket menar att det nu är viktigt att fånga upp de kreativa talangerna i Norrbotten. Inte minst för att göra länet attraktivt för ungdomar.

- Det som man måste göra är att bygga broar mellan de små kreativa företagen och den traditionella basnäringen. De stora jättarna erbjuder produkter, men här finns ett stort utrymme att kreativa företag för att utveckla dem.


100 skäl att gilla Norrbotten

Varför gillar du Norrbotten? Hjälp oss att göra en lista på vad som är bra med länet! Sammanfatta dina argument i en mening. Målet är att få ihop 100 punkter. Lyckas vi med det?

Fakta / Länens bruttoregionalprodukt

Stockholms län 478

Norrbottens län 364

Västra Götalands län 337

Kronobergs län 335

Västernorrlands län 323

Jönköpings län 319

Dalarna län 317

Jämtlands län 311

Hallands län 306

Örebro län 304

Skåne län 304

Västmanlands län 302

Västerbottens län 302

Uppsala län 300

Kalmar län 300

Gävleborgs län 292

Blekinge län 288

Östergötlands län 287

Värmlands län 284

Södermanlands län 286

Gotlands län 262


(Bruttoregionalprodukt per invånare, i tusental kronor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!