Långsiktig handlingsplan ska förebygga självmord

Arbetet med att förebygga självmord är viktigt i både regioner och kommuner. I Norrbotten jobbar är målet att varje kommun ska ha en handlingsplan för hur man ska arbeta förebyggande. "Vi vill hitta vägar framåt och följa med och förnya varje år", säger processledare Marcus Junkka Bideke, på Norrbottens kommuner.

Den länsgemensamma handlingsplanen för suicidprevention ska vara klar i november, därefter hoppas intresseorganisationen Norrbottens Kommuner att arbetet med att anpassa den till lokal nivå kan påbörjas ordentligt.

Den länsgemensamma handlingsplanen för suicidprevention ska vara klar i november, därefter hoppas intresseorganisationen Norrbottens Kommuner att arbetet med att anpassa den till lokal nivå kan påbörjas ordentligt.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Norrbotten2022-05-04 19:00

Med utgångspunkt i den länsgemensamma handlingsplanen för psykisk hälsa har intresseorganisationen Norrbottens Kommuner tagit fram en länsgemensam handlingsplan för suicidprevention med målet att den ska anpassas och verkställas på lokal nivå. 

– Sofia och jag har arbetat sedan den 24 januari som processledare. Vi jobbar hårt för att ha ett helhetsperspektiv och sedan ta ned det till en lokal nivå och ge stöd åt kommunerna, säger Marcus Junkka Bideke.

Det är inte alltid de som tar sitt eget liv varit i kontakt med vården eller psykiatrin och för att nå kärnan i problemet behövs det ett gemensamt grepp. 

– En tredjedel av de som tar sitt eget liv har haft kontakt med psykiatrin, övriga två tredjedelar har inte haft kontakt med psykiatrin överhuvudtaget, förklarar Sofia Berg, som även hon arbetar som processledare. 

Nu pågår alltså arbetet att tillsammans med Region Norrbotten och kommunerna i Norrbotten ta fram en länsgemensam handlingsplan och Marcus och Sofia upplever att reaktionerna från kommunerna är positiva. 

– Vi har bara mötts av intresse, vi har gjort utbildningar som är digitala så alla kommuner, oavsett invånarantal ska kunna delta, berättar Marcus Junkka Bideke. 

Båda är tydliga med att kommunerna, i många avseenden, redan arbetar suicidpreventivt och att de lokala handlingsplanerna är en del i att stärka samverkan mellan kommunerna. 

– I länets kommuner pågår det redan idag ett suicidpreventivt arbete. En handlingsplan kommer att belysa arbetet som redan görs och också fungera som ett stöd för länets fortsatta arbete. En systematisering av arbetet kommer att vara till nytta för alla länets kommuner, förklarar Sofia Berg. 

I november är tanken att den länsgemensamma handlingsplanen ska vara färdig och redo för kommunerna att etableras. 

– Norrbottens län består till stor del av glesbygd, vilket ibland lyfts upp som ett problem, men då glömmer man att det även är en skyddsfaktor. Jag tror även att vi kommer behöva överkomma myterna att inte "väcka den björn som sover". Man måste vara modig för att söka hjälp, säger Marcus Bideke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!