Det är den stora personalomsättningen på socialförvaltningarna som är bakgrunden till den krissituation som idag råder. I Norrbotten har Arbetsmiljöverket hittills besökt Överkalix, Kalix, Pajala, Arjeplog, Kiruna, Arvidsjaur och Älvsbyn.
– Det råder ingen tvekan om att vi hittar brister. Det största problemet är att arbetsbelastningen är alldeles för hög, säger Håkan Sandström.
Han berättar att socialsekreterarna bland annat upplever det som svårt att de inte riktigt vet vad som förväntas av dem och att de inte får tillräckligt mycket handledning.
– Den konstant höga arbetsbelastningen leder också till ökat risktagande. När det gäller hembesök till exempel, så ska de egentligen aldrig åka ut ensamma. Men finns det ingen kollega tillgänglig så händer det att de åker ensamma i alla fall. Men det är arbetsgivarens ansvar att kontrollera och se till att personalen följer de rutiner som finns, säger han.
Håkan Sandström tycker inte heller man ska sticka under stol med att de flesta socialsekreterarna är kvinnor, som dessutom ofta tar huvudansvaret för hem och barn.
Eva Karsten är nationell projektledare för inspektionsinsatsen, hon ser allvarligt på obalansen mellan krav och resurser för yrkeskåren.
– Våra inspektörer kräver att arbetsgivarna ska undersöka orsakerna bakom socialsekreterarnas höga personalomsättning och höga sjukfrånvaro, säger hon.
Ett stort problem är att många av de erfarna socialsekreterarna har lämnat yrket. Samtidigt konstaterar Arbetsmiljöverket att de nyutbildade inte får tillräcklig introduktion, de får ta hand om komplexa ärenden utan någon adekvat förberedelse.
– Det är inte heller ovanligt att det uppstår konflikter på arbetsplatserna, vilket är en konsekvens att den pressade situation de befinner sig i, säger Håkan Sandström.