"Det blir en jobbig höst"

Vaccinet mot svininfluensan blir kostnadsfritt. Beslutet välkomnas av länets vårdcentraler.- Det blir en jobbig höst, så att slippa betalningsmomentet är jättebra, säger Kristina Renkvist vid Stadsvikens vårdcentral.

Landstingsråden Britt Westerlund (S) och Monica Carlsson (V) fanns på plats för att få in goda idéer om hur folkhälsoarbetet bedrivs i Luleå.

Landstingsråden Britt Westerlund (S) och Monica Carlsson (V) fanns på plats för att få in goda idéer om hur folkhälsoarbetet bedrivs i Luleå.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbotten2009-08-22 06:00
Under fredagen tog Sveriges kommuner och landsting, SKL, det formella beslutet att massvaccineringen ska vara kostnadsfri, när vaccinet anländer i slutet av september.
- Beslutet är mycket väl förankrat, säger Birgitta Rydberg (FP), vice ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation, till TT.
Vaccineringen sker på Norrbottens 33 vårdcentraler, även inom företagshälsovården och kommunhälsan.
Trots att arbetsbelastningen blir betydande välkomnas SKL:s beslut av de ansvariga inom primärvården.
- Det ska inte vara en ekonomisk fråga att vaccinera sig. Sen underlättar det för vår personal att slippa hantera en massa penningtransaktioner. Det är en säkerhetsfråga, säger Eva-Lena Holmqvist, regionchef för primärvården Luleå-Boden.
"Kapplöpning mot tiden"
Hon får medhåll av Kristina Renqvist, verksamhetschef vid Stadsvikens vårdcentral i Luleå:
- Vaccineringarna blir en kapplöpning mot tiden. Allt som effektiviserar är bra, som att slippa betalningsmomentet.
Vem som ska betala notan är dock oklart. För landstinget i Norrbotten innebär massvaccineringen dryga kostnader.
- Vår bedömning ligger kring 39-40 miljoner kronor. Vi har redan underskott i budgeten, så det här blir extra betungande, säger landstingsrådet Britt Westerlund (S).
Samtidigt har hon, liksom övriga socialdemokratiska landstingspolitiker, förordat kostnadsfri vaccinering.
- Vi och SKL hoppas att regeringen finansierar allting. Beslutet om massvaccineringen lyder under smittskyddslagen och togs ju av riksdagen. Eftersom staten ger oss uppdraget, borde de bekosta vaccineringen.
Vaccineringar kvällstid?
Ännu återstår många frågetecken kring hur vaccineringarna drabbar övrig verksamhet på vårdcentralerna. Inom landstinget finns en katastrofgrupp och en planeringsgrupp med ansvar för beredskapen.
- Som verksamhetschefer har vi fått lämna synpunkter. Hur mycket drabbas vår ordinarie verksamhet? Ska vaccineringarna ske kvällstid? undrar Kristina Renkvist, Stadsviken.
Hon är överygad om att extrapersonal kommer att krävas.
- Det kan till exempel röra sig om folk som har gått i pension. Men väntetider blir oundvikliga. Vi måste kanske minska vår telefontillgänglighet.
- Det värsta vore att tvingas neka folk vaccinering, bara för att doserna tar slut för dagen, säger Kristina Renqvist.
Extra arbetsmoment
Maria Eriksson är en av de mottagningssköterskor som har hand om vaccineringen vid Stadsvikens vårdcentral.
- Vi har mycket på hösten redan som det är, så det kan bli jobbigt. Registreringen i Svevac (vaccinationsregistret) tar tid, liksom den hälsodeklaration som alla ska fylla i.
Vid tidigare influensor har vårdcentralerna fått sprutor färdiga för användning.
- Men nu är det två ampuller som ska blandas och särskilda sprutor och nålar. Det blir ett extra arbetsmoment, säger Maria Eriksson, Stadsvikens vårdcentral.
Fakta
Vaccinet mot H1N1-viruset levereras till Norrbotten i slutet av september.
Människor med kroniska sjukdomar och gravida kvinnor samt hälso- och sjukvårdspersonal kommer att få tillgång till influensavaccinet först.
Landstinget räknar med 38 000 vaccineringar per vecka i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om