"Det är en kolonial situation"

Han tycker att Norrland borde bli en egen republik. När Ronny Lindholm, Boden, inte är fullt så radikal i sin argumentation tycker han ändå att Norrlandslänen måste stå enade och göra det mer attraktivt för företag att etablera sig här.

UTLOKALISERA. Ronny Lindholms inställning är att statliga myndigheter skak unna utlokalisera tjänster i landet. Han tycker också att det är viktigt att underlätta för företag.

UTLOKALISERA. Ronny Lindholms inställning är att statliga myndigheter skak unna utlokalisera tjänster i landet. Han tycker också att det är viktigt att underlätta för företag.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2014-04-28 06:00

När det gäller jobben så kommer Ronny Lindholm, som till vardags arbetar med administrativa uppgifter åt Skogsstyrelsen, in på att företag och myndigheter centraliserar sina verksamheter.

Norrbottningarna står och ser jobben flyga iväg söderut.

– Det är en kolonial situation vi har, med tanke på hur mycket som plockas ut ur den här landsänden och att det inte är särskilt mycket vi får tillbaka. Jag köper inte det där att människor vill städerna, det är en styrd utveckling. Sedan spelar de ju ut orter i norr mot varandra, Umeå mot Luleå, och Sundsvall, säger han.

Ronny Lindholm är Skellefteåbon som sedan fem år tillbaka bor i Boden. Han har inte varit rädd för att prova olika yrken. Han har varit truckförare på ett lager, frilansande sportjournalist, arbetat på bibliotek och skola.

Du har rört på dig en del, har det varit kul?

– Det beror på på vad som varit innan, och vad man kommer till. Om man hade ett bra jobb och kom till ett sämre är det inte lika kul.

Vilket är det bästa jobb du haft?

– Det roligaste jobbet jag har haft är på ett dataföretag i södra Norrland. Jag höll på med programtestningar, översättningar och hade kontakt med media. Jag jobbade där i tre år och och tyckte det var jättekul.

När frågan om ålder, och hur gammal han är, kommer på tal svarar han 58.

Men kommer sedan med en invändning.

– Det är lite väl åldersfixerat i det här landet, det kan vara svårt att få jobb om man är över 50. Bemanningsföretag kan sortera ut folk över en viss ålder, säger Ronny Lindholm.

Har du blivit utsatt för det?

– Det har jag faktiskt vid ett par tillfällen, då har jag blivit arg. Om jag har ett kunnande ska jag inte ratas bara för att jag kommit över en viss ålder. Där behövs en attitydförändring.

Han pratar om att det är viktigt att försöka behålla de "konstruktiva människorna" här uppe i norr.

– Många flyttar söderut på grund av utbildning, sedan är de förlorade för oss här uppe. Vi skulle behöva ha dem kvar, låta dem skapa saker här. Det är viktigt, säger han.

Just att skapa, och att rentav överleva olika regeringars regionalpolitik och strävsamt arbeta framåt har Norrbotten ändå lyckats bra med, tycker Lindholm.

– De har inte lyckats flytta alla söderut. Nog finns det lite jävlar anamma här uppe, men det skulle behövas mer patriotism. Vi ska inte finna oss i allting, vi ska ta för oss och säga ifrån när saker och ting bli fel. Vara konstruktiva.

Hur ser du på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, är de tillräckliga i dag?

– Om man pratar om det, så tycker jag att man ska ha den målsättningen att det leder till ett arbete. Annars handlar det om att man förser företag och organisationer med gratis arbetskraft under en period. Och varför ska företagen anställa folk om man har den möjligheten, säger han.

När det gäller Fas 3, finns mer att önska. Han kallar det för "rena förolämpningen".

– Det är en form av modernt slaveri som inte leder till något, säger Ronny Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om