De vill öppna ett hospice i Norrbotten

Att få möjlighet till vård i livets slutskede i en hemlik miljö med alla medicinska resurser som på ett sjukhus. Det vurmar sjuksköterskorna Sarah Svensson och Hannah Arhimaa Wärn om – som hoppas kunna starta ett Hospice i Norrbotten.

Sarah Svensson, 49, och Hannah Arhimaa Wärn, 29, vill öppna ett hospice i Norrbotten. "Vill man ligga på ett sjukhus och känner sig trygg med att gå bort där så är fortfarande det ett alternativ, men valfriheten ska finnas", säger Svensson.

Sarah Svensson, 49, och Hannah Arhimaa Wärn, 29, vill öppna ett hospice i Norrbotten. "Vill man ligga på ett sjukhus och känner sig trygg med att gå bort där så är fortfarande det ett alternativ, men valfriheten ska finnas", säger Svensson.

Foto: Alice Sangwill

Norrbotten2024-04-05 05:00

Idén väcktes för ungefär ett år sedan.

– Både Sarah och jag var väldigt engagerade i den palliativa frågan redan då, vi hade det som ett uppdrag på arbetet. Då började vi cirkulera i tankarna – vad kan vi göra bättre?, säger Hannah Arhimaa Wärn.

undefined
Sarah Svensson jobbar som rådgivande sjuksköterska på 1177, och har tidigare varit specialistsjuksköterska på geriatriken samt utvecklingsledare på avdelning 43 vid Sunderby sjukhus. Hannah Arhimaa Wärn är sjuksköterska på Sunderby sjukhus, hon studerar även på distans vid Karolinska institutet för att specialisera sig inom vård av äldre.

Båda är utbildade sjuksköterskor och upplever att de befintliga resurserna inom regionen inte täcker behovet i den palliativa vården.

– Som det ser ut just nu finns det palliativa patienter på alla typer vårdavdelningar bland akut sjuka. Så att vara tillgänglig för de döende i livets slutfas blir inte särskilt optimalt. Och sen anhöriga därtill, att var tillgänglig för dem som ett stöd, det blir väldigt pressat för vårdpersonalen, säger Arhimaa Wärn.

De lyfter också att avståndet till närmaste hospice, som ligger i Umeå, enligt dem är alldeles för långt.

Samtidigt poängterar de att tanken med ett hospice inte är att vara en konkurrent till den kommunala vården eller slutenvården.

– Vi vill vara ett komplement. Palliativa patienter och anhöriga behöver få en specialiserad vård. Där både miljön och vården, då pratar vi den medicinska och andliga omvårdnaden och anhörigvården, blir tillgodosedd. Den möjligheten finns inte på samma sätt på de andra ställena, säger Sarah Svensson.

undefined
"Vi ska ha lika valfrihet här. Norrbotten är ett av de största länen i hela landet. Vi har inte ett hospice som så många andra län har, och vi har faktiskt en lag som säger att vi ska ha jämlik vård", säger Sarah Svensson.

I Norrbotten dör ungefär 2 800 personer årligen, och cirka 80 procent dör en förväntad död. Av de förväntade dödsfallen kommer uppskattningsvis 25 procent att ha behov av specialiserad palliativ vård, skriver Rose-Marie Imoni, Region Norrbottens länssamordnare för palliativ vård, i ett mejl.

Enligt henne finns i dag ungefär 25 palliativa slutenvårdsplatser öppna i länet. Fyra i Gällivare, fyra i Kiruna, tre i Kalix och åtta i Piteå.

– Sedan en månad tillbaka har Sunderbyn sex vårdplatser, men där vi hoppas kunna öppna upp fler framöver eftersom vi vet att det behövs, skriver Imoni.

Tror du att ett hospice behövs i Norrbotten?

– Det finns utmaningar med vår uppbyggnad av den specialiserade palliativa vården i dag, som svårigheter att rekrytera vårdpersonal. Det finns inget i vår nuvarande organisationsmodell som skulle motsätta sig ett hospice, men ur ett länsperspektiv tror vi att vi har den vårdorganisation som på ett mer flexibelt och relativt nära sätt ändå kan nå ut till fler oavsett vart man bor i Norrbotten, skriver Imoni.

undefined
Rose-Marie Imoni, länssamordnare för palliativ vård vid Region Norrbotten.

Svensson och Arhimaa Wärn har gjort en enkätundersökning för att se vad allmänhetens samt vårdpersonals inställning är till ett hospice i Norrbotten. Där omkring 800 personer var för idén. 

– Vi blev paff, det var fler än vad vi tänkte oss. Det var en positiv upplevelse, det gav oss en kick att utveckla detta mer. Det här ska vi försöka driva in i det sista, säger Arhimaa Wärn.

Planen är fortfarande i utvecklingsfasen men tanken är att hospicet ska rikta sig mot personer från 18 år och uppåt, där patienterna får vård i en hemlik miljö med samma medicinska resurser som på ett sjukhus.

undefined
"Det ska vara en hemlik miljö och det ska finnas den specialiserade kunskapen som ett hospice ska ha, samt att det ska finnas ett multiprofessionellt team som arbetar där", säger Hannah Arhimaa Wärn.

Hospicet ska inte vara vinstdrivande, men drivas i privat regi. Förhoppningen är att de kan sluta avtal med kommunerna i Norrbotten samt regionen. Nästa steg är att lyfta frågan inom politiken – första mötet kommer ske i april.

– Vi behöver väcka ett intresse hos politikerna och en vilja att se ett behov av det. Inte bara i Luleå, utan vi kommer behöva samarbeta med flera kommuner, säger Sarah Svensson.

Om hospice

När en person har en fortskridande obotlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede, kan hospice vara ett vårdalternativ. 

Det huvudsakliga målet för vården på hospice är att lindra svåra symtom och verka för en värdig sista tid i livet för patienten.

En viktig del av vård och omhändertagande på hospice är att även närstående får stöd.

En stor hänsyn tas till individuella önskemål, självbestämmande, personlig integritet och patientens värdighet. 

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!