De vill avskaffa delade turerna

Rättvisepartiet socialisterna vill avskaffa de delade turerna inom vården och stoppa utförsäljningen av Lulebos lägenheter. Valkampanjen är inriktad på välfärdsfrågor.

Välfärd. Rättvisepartiet Socialisterna vill förbättra arbetsvillkoren för kvinnorna inom vården. De menar att man inte kan säga att man är feminist om man säger nej till höjda löner inom vården.

Välfärd. Rättvisepartiet Socialisterna vill förbättra arbetsvillkoren för kvinnorna inom vården. De menar att man inte kan säga att man är feminist om man säger nej till höjda löner inom vården.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2014-08-08 07:00

Rättvisepartiet och gruppledaren Jonas Brännberg kämpar med sin valkampanj i det dolda i jämförelse med alla etablerade partier. Under torsdagen bjöd de in till presskonferens för att presentera sitt valprogram för Norrbotten.

– Vår valkampanj skiljer sig åt från alla andra partier. Vi är ett kämpande alternativ på gator och i fullmäktige och vi själva gör allt tillsammans med våra medlemmar. Vi ställer upp med politiker på arbetarlöner, säger Raymond Olsson som är ansvarig för valkampanjen.

Viktiga frågor för partiet i valet är krisen inom vård och skola som drabbar många kvinnor. De menar därför att kampen för välfärden och feminismen är sammankopplade och att de ledande partierna i kommunen inte kan kalla sig för feminister när de försämrar villkoren för kvinnorna inom vården. De vill höja ingångslönen för personalen och avskaffa de delade turerna.

- Vi stödjer 25 000 kronor i ingångslön men med en vettig löneutveckling och dräglig arbetsmiljö, säger Jonas Brännberg.

Ulrica Hermansson, sjuksköterskestuderande och kandidat för partiet i kommunvalet i Luleå har egna erfarenheter av bristerna inom vården och menar att det är en jämställdhetskamp.

– Vi ska inte behöva offra oss själva, det är arbetsgivaren som ska ställa upp, säger Ulrica Hermansson.

En annan stor fråga för partiet är bostadsproblemet i Luleå. De ville se färre lyxbostäder och fler bostads alternativ som passar alla. Inte minst för alla unga i kommunen som vittnar om långa köer och dyra bostadsrätter.

– Bygg bostäder för alla, hittills har det fokuserats på lyxprojekt. Stoppa utförsäljningen av Lulebos fastigheter och bygg bostäder som passar alla och inte bara de rika, säger Jonas Brännberg.

Rättvisepartiets vallöften:

Det här är några av de frågor RS vill jobba för:

* Återinförande av asylrätten och kollektivavtal för alla.

* Satsning på välfärden med 200 000 nya jobb inom vård, skola och omsorg. Välfärden ska drivas i offentlig regi med tillräckliga resurser.

* Avskaffa betygshetsen och istället satsa på mindre klasser och fler lärare.

* Trygga jobb åt alla och skrotning av bemanningsföretagen, Fas 3 och visstidsanställningar.

* Fler specialdomstolar vid våldtäktsfall och mer resurser till kvinnojourer.

* Återförstatliga järnvägen och en gratis och utvecklad kollektivtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om