Politiker kräver utökad björnjakt: "Fått stort stöd"

Tre Norrbottenspolitiker kräver utökad tilldelning med 30 björnar i årets licensjakt. Men länsstyrelsen säger nej.

När björnjakten avlystes i Norrbotten den 30 augusti återstod 45 dagar av jakttiden. Politikerna vill se utökad tilldelning med 30 björnar.

När björnjakten avlystes i Norrbotten den 30 augusti återstod 45 dagar av jakttiden. Politikerna vill se utökad tilldelning med 30 björnar.

Foto: ADAM IHSE / TT

Norrbotten2021-09-12 08:00

– Det är tråkigt att länsstyrelsen väljer skyddsjakt i stället för licensjakt. Fördelningen blir väldigt ojämn mellan kommunerna och det är inget snack om att björnstammen i Norrbotten tål att decimeras ytterligare, säger Erika Sjöö, Sjukvårdspartiet.

Tillsammans med två andra ledamöter i viltförvaltningsdelegationen, Per Tjärdalen (M) och Ulf Ottosson (C), har hon skrivit en hemställan till landshövding Lotta Finstorp om att ytterligare 30 björnar ska få skjutas. 

undefined
Erika Sjöö vill se en förändrad strategi gällande björnjakten, som bygger på utökad licensjakt i stället för skyddsjakt.

Licensjakten inleddes den 21 augusti och avslutades nio dagar senare. Då hade kvoten på 20 björnar fyllts. Merparten fälldes i ett snävt område i gränstrakterna av Piteå, Älvsbyn, Luleå och Bodens kommun.

I skyddsjakt hade 65 björnar sedan tidigare fällts. Tillsammas med inventeringsresultat från 2016 och forskarnas bedömning av vad stammen tål för uttag låg detta till grund för länsstyrelsens tilldelningsbeslut.

undefined
Här fälldes björnarna i Norrbotten. Grön markering är licensjakt, blå skyddsjakt.

I Kalix och Haparanda fälldes i år ingen björn. Flest har fällts i Arjeplog (13) och Pajala (11). Björnstammen har ett förvaltningsintervall på 250–600 björnar och beräknas vara cirka 600.

– Jag är själv älgjägare men jag har varit engagerad i björnjakten sedan början av 2000-talet, då stammen hade ökat markant. I år har vi haft extremt många björnar på vår viltkamera, som finns i Bodens kommun. Och många av de jag talar med i jaktkretsar har liknande erfarenhet och åsikt. Vi har fått stort stöd sedan vi gick ut med detta, säger Erika Sjöö.

undefined
Totalt 85 björnar har fällts i Norrbotten i år. 20 av dem vid licensjakt.

Politikerna anser vidare att skyddsjakten kostar stora pengar och bidrar till att björnen som bytesdjur hanteras ovärdigt. Björnarna som fälls på våren är ofta magra. De skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt och eldas sedan upp, i stället för att kött och skinn tas om hand, som brukligt är vid licensjakt.

Frågan om licensjakt kontra skyddsjakt har under flera år även drivits av Norrbottens jägareförbund.

undefined
Lotta Finstorp, landshövding, säger nej till politikernas hemställan.

I sitt svar försvarar landshövding Lotta Finstorp länsstyrelsens strategi med skyddsjakt, bland annat med att en stor del av länets yta är kalvningsland och att myndigheten inte har lagligt stöd att neka skyddsjakt med motivet att björnarna ska fällas på hösten.

Finstorp skriver vidare att myndigheten hela tiden utvärderar sin förvaltning och att hon hoppas på ett högt deltagande och ett tillförlitligt resultat vid årets björnspillningsinventering, som ligger till grund för nästa populationsberäkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!