Tuff sommar för omsorgen i länet

Det har varit en besvärlig sommar för omsorgen runt om i Norrbotten. Det saknas folk att anställa helt enkelt, är de ansvariga i länets kommuner eniga om.

"I slutet av oktober har Kommunal kallat till workshop där vi ska jobba med att se vad det finns för lösningar som vi kanske inte tänkt på tidigare. Vår verktygslåda av lösningar börjar vara tom", säger Mervi Kostet.

"I slutet av oktober har Kommunal kallat till workshop där vi ska jobba med att se vad det finns för lösningar som vi kanske inte tänkt på tidigare. Vår verktygslåda av lösningar börjar vara tom", säger Mervi Kostet.

Foto: Maria Engström-Andersson

Norrbotten2022-10-06 11:00

Mervi Kostet, socialchef i Pajala konstaterar att man under sommarmånaderna varit på gränsen för vad som varit möjligt att hantera.

– Det blev som vi befarande – väldigt besvärligt. Vi har löst det men det blev till priset av att vi har personal som jobbat mycket övertid och går på gränsen vad vi klarar av. Läget är fortsatt besvärligt, det blir så att man flyttar problemet framför sig och vi får kämpa från dag till dag. Nu tittar vi även på om vi kan anställa personer med undersköterskekompetens i en personalpool. Men problemet är att hitta dem, vi har inte folk.

I och med industrisatsningar, inte minst gruvan i Kaunisvaara är det numera en helt annan konkurrens om arbetskraft i området menar Mervi Kostet.

– Vi har en arbetsmarknad i dag som vi aldrig haft tidigare. Vi kan inte som kommun konkurrera med lönerna inom industrin, utan får tänka på andra saker som innovativ schemaläggning. Vi vill också få ut bilden att vård- och omsorgsyrken är väldigt roliga jobb som är värdefullt och ger tillbaka väldigt mycket mer än att köra truck från a till b.

Jenny Liljebäck, socialchef i Överkalix, känner igen sig i beskrivningen.

– Utmaningarna har varit i likhet med andra svårt att få ihop bemanningen. Det är ont om vikarier inom vård och omsorg, och vi har haft bemanningsföretag för att täcka upp och vår ordinarie personal har skjutit på sin semester eller tagit på sig extrapass. 

Hon ser att det rent allmänt har blivit allt svårare att få tag på vikarier. 

– Det är färre som sökt till vård- och omsorgsprogrammet i höst än tidigare. Och vi som inte har längre någon gymnasieskola på orten är det ännu svårare att få tag i ungdomar som kan tänka sig att stanna hemma och jobba under sommaren som tidigare. Det finns ju också fler verksamheter i vår kommun som också behöver sommarvikarier så vi slåss om samma personer, konstaterar hon.

Carina Kemppainen, äldresamordnare och enhetschef på Särkivaaragården i Övertorneå konstaterar att det varit en besvärlig sommar. Under de 24 år som hon varit arbetsledare har det blivit allt svårare med bemanningen.

– Vi har kunnat bemanna upp planeringsmässigt, men om det blivit sjukfrånvaro så har det varit svårt att få ihop det. Korttidsenheten är den som klarat sig bäst för att de har haft färre kunder under sommaren, även hemtjänsten i centralorten har klarat sig bra då trycket inte varit högt där däremot har det varit svårare i norra delen av kommunen, säger hon.

En risk hon ser är att kommunerna i östra Norrbotten riskerar att ta arbetskraft från varandra.

– Det känns inte bra att det är så, vi skulle behöva klona oss. Vi har tacksamt nog yngre pensionärer som hjälpt oss en del, det är tur att de orkar. När jag var enhetschef på ett boende så överanställde jag ungdomar som inte var kvalificerade att vara vikarie, men de fick vara med som en resursperson. Tanken var att de skulle med tiden kunna gå in för någon som borta och på så sätt hjälpa till. Det fungerade något så när bra, några av dem var varit riktigt duktiga och har kunnat fortsätta att vikariera

Kommunen har tillämpat ett bonussystem där personal som jobbat längre pass eller tagit på sig extra turer har fått extra betalt.

– Summa summarum så har sommaren gått och vi har tagit oss igenom den helskinnade, vi får vara tacksamma för det.

I Luleå har man ännu inte utvärderat sommarbemanningen klart, men Anna-Lena Hellström, enhetschef för kompetensförsörjningen, konstaterar att man trots ett besvärligt läge klarat sommaren.  

– Det har gått ihop med gemensamma krafter, men det är också tack vare att vi anställt sommarvikarier och vi erbjudit sommarförmåner till de som frivilligt flyttat sin semester eller jobbat extra pass.

Läget är fortsatt ansträngt och vissa pass är besvärliga att bemanna.

– Covid finns ju fortfarande och flera i personalen kan ha insjuknat samtidigt, det går ju också höstförkylningar nu som påverkar bemanningen. Nu på höstkanten när alla samlas igen så brukar förkylningarna alltid öka.

I Kiruna är tongångarna liknande. Avdelningschef för särskilda boenden, Jeanette Rehnblom, konstaterar att bemanningssituationen i år är värre än någonsin. Uppskattningsvis saknades omkring 50 vikarier under sommaren.

– Vi brottas precis som andra kommuner, sommaren har varit jättetuff. Det har varit värre i år än tidigare. Det är en tuff arbetsmarknad och det verkar vara svårt inom alla branscher. De flesta har svårt att rekrytera, kanske framför allt i här i Malmfälten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!