Årets Mentorer i Norrbotten är utsedda

Elisabeth Folkesdotter Pekkari, Framåt Konsult ab, och Reidun Holstad Johansson, Luleå Basket och Reidun Relations, har blivit utsedda till Årets Mentorer i Norrbotten.

Elisabeth Folkesdotter Pekkari är Årets Mentor Växa i Norrbotten.

Elisabeth Folkesdotter Pekkari är Årets Mentor Växa i Norrbotten.

Foto: Pressbild

Norrbotten2022-10-07 14:19

Genom Almi och Nyföretagarcentrum Nords mentorprogram får en företagare (adept) under ett år tillgång till en mentor som fungerar som bollplank för att ta företaget vidare till nästa nivå. Tanken är att mentoruppdraget ska innebära en möjlighet till utveckling och nya affärskontakter för både mentor och adept. Under fredagen utsågs Årets Mentorer i Norrbotten och prisutdelare vid ceremonin på Residenset i Luleå var Katarina Ljunggren.

Årets Mentor Växa är Elisabeth Folkesdotter Pekkari, från Framåt Konsult ab, och Årets Mentor Starta är Reidun Holstad Johansson, från Luleå Basket och Reidun Relations. 

– En mentors styrka är att mentorn kan distansera sig och se den stora bilden i stället för de små pusselbitarna och dessutom saknar den känslomässiga anknytningen till bolaget, som ibland gör det svårare att göra rätt lägesanalys, säger Jimmy Eriksson, vd för adeptbolaget Anläggningsmetodik Sverige ab och en av årets adepter.

Motivering för Årets Mentor Växa: "Vinnaren av Årets Mentor Växa 2022 har en diger erfarenhet av organisationsutveckling och chefskap. Hon är en nyfiken, engagerad person som både brinner för att åstadkomma förändringar – vilket smittar av sig – och delar med sig av sina personliga erfarenheter. Mentorn har på ett metodiskt och träffsäkert sätt kommit med nyttiga och bitvis jobbiga inspel för adeptens verksamhet. Hon har bidragit till att lyfta blicken och se verksamheten från ett större perspektiv. Årets mentor i kategorin Mentor Växa är Elisabeth Folkesdotter Pekkari. Elisabeth är verksam inom företagsutveckling, organisationsstruktur och styrelsearbete."

– Det känns fantastiskt roligt. Jag har själv haft bollplank under åren som jag lutat mig emot och som gett mig goda råd. Kan jag bidra och ge tillbaka någonting till företagsamheten i Norrbotten så är jag jätteglad. Det känns bra att göra det i samverkan med Almi också, säger hon.

Hon kom in som mentor under våren 2021 för adeptbolaget Anläggningsmetodik och entreprenörerna Jimmy Eriksson och Tommy Wallin. Bolaget erbjuder tekniska konsulttjänster inom projekt- och byggledning, projektering inom Mark, Gata och VA-teknik samt erbjuder beställarstöd inom infrastrukturplanering. 

– Under mentoråret har vi, för vår växande organisation, anställt två enhetschefer och satt organisationen för fortsatt arbete och utveckling inom vår projekterande verksamhet. Vi känner idag att vi har ett klockrent team, vilket har medfört att jag och Tommy har kunnat fokusera mer på våra nya roller inom bolaget. Vi har fått en mycket större tydlighet i vårt interna arbete vilket även lett till att vi blivit tydligare gentemot våra kunder. Vi har även investerat i nyexaminerade personer under pandemitiden – rekryteringar som vi nu ser bär frukt, säger Jimmy Eriksson.

Vinnaren av Årets Mentor Starta 2022, Reidun Holstad Johansson, har en diger erfarenhet av att bygga affärsrelationer och att arbeta med kommunikation i säljande roller. Han kom in som mentor för Frida Ekeström som driver bolaget Ekeström Consulting ab, som arbetar med projektledning inom industrin, regionala utvecklingsuppdrag och utbildning.

Motivering Årets Mentor Starta: ”Årets Mentor Starta, Reidun Holstad Johansson, har genom ett djupt engagemang för sin adept bjudit på egna erfarenheter, förmedlat goda kontakter och konkreta fakta. Reidun har rustat sin adept med gyllene kunskap, utmanat adepten för att tydliggöra erbjudande, forma bättre affärer och bygga goda affärsrelationer. I sin roll som mentor har Reidun på ett föredömligt sätt, med hög tillgänglighet, stärkt adeptens förmåga, kunskap och självsäkerhet i rollen som företagsledare i Norrbotten.

– Reidun har i rollen som mentor skapat förutsättningar för mitt företags fortsatta utveckling genom att tydliggöra erbjudande, forma bättre affärer och bygga goda relationer - och inte minst stärkt mig i min roll som företagare, säger Frida Ekeström, adept i Nyföretagarcentrums mentorprogram 2021/2022 och vd för Ekeström Consulting ab.

Hon startade företaget under 2020, mitt under pågående coronapandemi, och berättar att stödet från mentorn har varit viktigt under denna tid och att han stärkt henne i rollen som egen företagare.

– Tron på mig själv har stärkts. Tack vare Reidun har jag vågat ta säljsamtalen jag annars inte skulle ha tagit och Reidun har verkligen funnits där när jag behövt, säger hon.

Övriga nominerade mentorer för Mentor Starta var Samuel Lundqvist från Lundqvist Trävaru samt Monica Helin från aMHigo. Nominerade till Mentor Växa var mentorerna Simon Wanler, Bastard Burgers och Irene Alvarsdotter, Certo Verksamhetsutveckling.

Reidun Holstad Johansson är Årets Mentor Starta i Norrbotten.
Reidun Holstad Johansson är Årets Mentor Starta i Norrbotten.
Årets Mentorer

Utmärkelsen Årets Mentor Växa delas ut av Almi Företagspartner, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogram för tillväxtföretag. Priset Årets Mentor Starta delas ut årligen till en mentor inom Nyföretagarcentrum Nords mentorprogram. Programmet är del av ett nationellt program inom Nyföretagarcentrum Sverige och vänder sig till nya företagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!