Därför går färre arbetslösa i länet

Färre går arbetslösa än tidigare år. Men fler kan komma i jobb om politikerna satsar brett på utbildning och delar upp befintliga jobb.

Utbildning. Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå och Boden.

Utbildning. Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå och Boden.

Foto: Jessica Rosengren

Norrbotten2018-01-15 06:00

Det menar Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden. I december förra året var det 365 färre som var inskriva hos arbetsförmedlingen jämfört med 2016 samma period.

– Dels har det varit god konjunktur ett antal år och vi ser ännu inga tecken på någon minskning, snarare tvärt om. Sedan har vi under flera års tid fler som går i pension än vad som tillkommer. Vi har god tillväxt och åldrande befolkning, säger Daniel Nilsson.

Under föregående år kom många i jobb med hjälp av det som kallas extratjänster, eller enkla jobb.

– Det är 21 procent fler som fått ett arbete i december jämfört med i fjol, och en stor del av dem är utomeuropeiskt födda, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.

Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå:

– Det är bra att vi börjar se en viss effekt av extratjänsterna. Men det är mycket vi behöver göra så jag är långt ifrån nöjd. Sen är det oroväckande att skillnaden mellan utrikes- och inrikesfödda är så stor, det är inte alls bra, säger hon.

Arbetsförmedlingen menar att det borde gå att dela upp många av de jobb som finns. Dessutom behövs breda satsningar på utbildning och språk. Den vanligaste orsaken till att unga går arbetslösa är ofullständig gymnasieutbildning.

– Vissa saker kan man så klart inte sänka kraven på. Men man kan ta bort sådant som städmoment eller andra saker som inte hör till den utbildning som krävs. Sedan är språket alltid en viktig faktor, säger Daniel Nilsson.

Brist på utbildning är inte ett något nytt, menar Lenita Ericson.

– Det har under väldigt långt tid varit svårt att validera människors utbildning. Men här får också näringslivet och arbetsgivarna hjälpa till och stötta och hitta arbeta, och till viss del kompentensutveckla och matcha. Det är jätteviktigt, säger hon.

Anders Josefsson, moderaterna, håller med i Arbetsförmedlingens analys.

– Vi tror starkt på serviceassistenter, som kan komma in och avlasta ordinarie personal. Men alla metoder är värda att testa.

Han menar att ett första steg är att kombinera utbildning och jobb. Men på sikt måste extrajobben, som de ser ut idag, bort.

– Jag är inte förtjust i subventionerade jobb, utan det måste vara under en övergångsperiod i kombination med studier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om