Därför fiskades inte hela löjkvoten upp

Framskjuten start, kortare fiskedagar, hårda vindar och störande strömming. Det gjorde att löjromsfiskarna i Norrbotten inte fiskade upp den kvot de tilldelats.

Tillgången på löja har varit god i år. Yrkesfiskarna har dragit ner på antalet fiskadagar och vädret har ställt till det men ändå nådde fiskarna nästan sitt tak.

Tillgången på löja har varit god i år. Yrkesfiskarna har dragit ner på antalet fiskadagar och vädret har ställt till det men ändå nådde fiskarna nästan sitt tak.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2020-10-27 13:00

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) hade i år satt infiskningstaket, det vill säga den mängd fisk som maximalt får tas upp, på 880 ton för fisket av siklöja. I fjol var taket 700 ton. 

När fisket nu summeras står det klart att årets löjfiske ser ut att bli ett normalår.

– Vi har fiskat 752 ton. Det är lite mer än i fjol. Vi kortade säsongen en vecka så det blir mindre på grund av det, säger Ingvar Lerdin, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation dit en stor majoritet av Norrbottens yrkesfiskare är anslutna.

En av anledningarna till att skjuta fram fisket en vecka var att yrkesfiskarna får ut mer rom ur löjan senare på säsongen. Men det finns en viss risk med att reducera antalet fiskedagar om vädret ställer till det, något som skett i år.

– Det var bra med löja första veckorna, det var det. Sedan blev det hårda sydliga vindar som tryckte in strömming i skärgården. Strömmingen och löjan trivs inte tillsammans, säger Junköfiskaren Lars Öqvist.

Trots detta och att yrkesfiskarna själva begränsat fisketiden togs det alltså upp mer löja i år än i fjol vilket tyder på att tillgången varit god. Att fiskarna inte nådde fisketaket på 880 ton är ingen katastrof, enligt Ingvar Lerdin.

– Vi har inte riktigt fiskat upp den men det är inte hela världen. Det är coronaår också så det har varit lite stökigt på marknaden. Nog är det här ganska normalt fiske, säger Ingvar Lerdin som inte är orolig över löjbeståndet.

Den stökighet på marknaden Ingvar Lerdin syftar på är att den typ av restauranger som serverar löjrom drabbades hårt av coronapandemin och många slog igen. Det betyder att det fortfarande finns kvar av fjolårets rom vilket givetvis påverkar efterfrågan och pris in i denna säsong. Rom klarar sig i frysen i två år.

Ingvar Lerdin utesluter inte att fiskarna kan få lite sämre för rommen i år – om det nu är så att det finns kvar rom på marknaden. Kring detta råder stor osäkerhet.

– Då kan det vara bra att vi inte tagit upp väldigt mycket löjrom utan en mindre mängd, det hade varit värre om vi fiskat mer och haft mer på marknaden. Vi har svårt att se hur länge coronahistorien håller på och hur konsumtionen blir efter det. Men alla lyxvaror som det här tar stryk när krogarna hållit stängt, säger Ingvar Lerdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!