Granbarkborre och törskatesvamp är två vanliga problem i Sveriges skogar. Många i Norrbotten märker inte av dessa problem men skogsinspektören Håkan Önneholm på Norra skog i Kalix säger att de drabbats hårt av törskatesvamp.
– Det har blivit värre med åren. Det dödar tall och speciellt unga tallskogar är ett stort problem, säger han.
Enligt Skogsstyrelsen angriper törskatesvampen både yngre och äldre tall. På sin hemsida skriver de att törskatesvampen är ett problem som ökat i Norrbotten under de senaste åren.
– Det är en dyr investering att plantera tall. Dör de bort är det våldsamma summor som går bort varje år, säger Håkan Önneholm.
Enligt Önneholm kan tallungskogar dö redan vid 30 till 35 år. Tall kan normalt leva i hundratals år, ibland över 650 år.
– Jag slutade plantera tall för 25 år sedan, det dog alldeles för mycket och det blir värre, säger han.
Enligt Mats Öberg, SCA skogsbruk i Luleå, har SCA inte problem med törskatesvamp.
– Fördelen med att bo i Norrbotten är att vi inte är lika drabbade. Nog finns det törskatesvamp men det är minimalt. Vi är mest oroade över skogsbränder under maj och juni när det är som torrast, säger han.
Han säger att de i stället har större problem med det växlande vädret under sommaren.
– Om vi hugger under sommaren och det blir liggandes i regnet kan det bli blåmögel på träet. Och är det för torrt kan träet torka och spricka. Vintern är enklare få då är vädret mer ensidigt.