När Daniel ser en träbåt slår hjärtat extra hårt

Daniel Hornbergs hjärta klappar för gamla träbåtar. Arbetet är som terapi. "Många som är stressade skulle nog må bra av att äga träbåt", säger han.

46-årige Daniel Hornberg rekommenderar alla som känner sig sugna att prova på att ha träbåt.

46-årige Daniel Hornberg rekommenderar alla som känner sig sugna att prova på att ha träbåt.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2024-08-19 11:00

Det doftar från olja, tjära och färg när man kommer in på 46-årige Daniel Hornbergs gård. Det är här i sommarstugan på Brändön som han tar sig tid att arbeta med sina träbåtar. En tjärad gammal snipa tjänar som solskydd åt jämthunden Tyke och strax intill pågår arbetet för fullt med att få Elvira i skick. Den 9,2 meter långa träbåten är en så kallad Wikströmsbåt som byggdes av den erkänt skicklige båtbyggaren Alfred Wikström i Kalix Nyborg.
– Han lever fortfarande och vi har varit i kontakt med varandra, berättar Daniel.

undefined
Nu har Daniel börjat med inredningen till båten. Teakplywood från en gammal snipa får här också nytt liv.
undefined
Alfred Wikström från Nyborg lever än i dag. Han var en erkänt skicklig båtbyggare och känd för att göra träbåtar som inte bara var vackra utan också klarade hård sjö.
undefined
Den 9,2 meter långa träbåten är en så kallad Wikströmsbåt som byggdes av den erkänt skicklige båtbyggaren Alfred Wikström i Kalix Nyborg.
undefined
Daniel Hornberg har bland annat varit ordförande i Luleå kustlag.

Elvira är bara en av flera träbåtar som Daniel har förbarmat sig över.
– När jag såg den här båten var den färdig för att sågas i bitar och brännas upp. Det fanns inte en hel ruta i den, motorn var borta och den var rensad på inventarier. Den var kort och gott i ett mycket dåligt skick, berättar han. 
Han fick båten och har sedan dess gjort successiva förbättringar. 
– Bland annat har jag nu bytt ut kölbrädan vilket är ett rätt tidskrävande jobb. Sedan hade jag också turen att hitta en identisk motor som jag har satt in, berättar han.

Han har tidigare varit ordförande i Luleå kustlag där man finner många andra träbåtsintresserade personer. 
– Jag har ju arbete, företag och barn. Och allting tar sin tid. Så jag sa bort ordförandeskapet. Nu har vi en ordförande som har mer tid och det är bra, säger han. 
Sedan fortsätter han: 
– Många tror att man är någon form av bakåtsträvare. Men det är inte så det ligger till. Jag har både segelbåt och motorbåt i plast och jag tycker att det är kanon. Men jag har alltid gillat att arbeta med trä. Jag har alltid gillat träslöjd och att snickra och har sedan haft byggfirma och det har jag fortfarande. Gillar man skärgårdsliv och att arbeta med trä då blir ju träbåten den perfekta kombinationen.

undefined
Att arbeta med båtar tar på krafterna. Då sitter det fint med lite mat.
undefined
Den här båten var färdig att huggas upp till ved. Nu har Daniel gett den nytt liv.
undefined
Elvira har också fått både en ny kölbräda och en begagnad men fungerande motor.

Han förklarar att det är ett mer utmanande snickeri när man renoverar båtar. 
– Man måste tänka lite annorlunda. Det är mycket finsnickeri och inpassning. Och det där är ju också väldigt utmanande och roligt. Det finns färdiga objekt för skit och ingenting. Men det är inte det jag vill åt, att köpa färdigt. Jag skulle inte ta mig an sådana här projekt om det inte var kul säger han. 
Och det behöver inte alltid vara perfekt. Daniel talade med en man från Myre kustlag i Nordnorge som jämförde svenskt och norskt: 
– Han sa att skillnaden mellan oss och er är att ni har era båtar som möbler. Vi använder dem som båt. Det är ett bruksföremål. Men lika fullt är vissa av deras båtar över hundra år och används i fisket så de gör ju rätt med dem. 

I dag ser han ett lätt ökat intresse för just träbåtar. 
– Varje träbåt är unik. Man bygger upp en kännedom om sin egen båt och vet rätt snart var till exempel sprickorna finns. Man får som koll på dem med tiden. 

undefined
Det är en fröjd att få vila ögonen på en vacker träbåt.
undefined
Daniel Hornberg säger att arbetet med träbåtarna är meditativt.
undefined
En liten Volvo BM Krabat används när de mindre båtarna ska sjösättas eller tas upp.


Vad ger det dig att hålla på?

– Jag blir lugn av det. Det är sjukt meditativt att hålla på. Jag tycker att det är trivsamt att hålla på med sådant här snickeri. Någon form av kreativt utlopp får man väl. 

Det vanligaste argumentet man möter från människor som avråder till köp av träbåt är ju att det ”tar så mycket tid”?

– Har man en träbåt i skick tar det inte så jävla mycket tid. Du får en rutin på det. Du kan dela upp jobbet i mångt och mycket. Ett år kan man kanske fixa skrovet. Nästa år tar man tag i överbyggnaden. Man kan lägga upp ett treårsintervall. Och så håller man på sådär.

undefined
De första ägarna blev väldigt glada när de hörde att Daniel hade tagit sig an båten som de en gång beställde och köpte. De lånade också ut ett fotoalbum med bilder från när båten var ny.
undefined
Elvira var färdig i maj 1981. Hon tog fem månader att bygga.
undefined
Snickarpennan finns hela tiden med i byxfickan.
undefined
Den 9,2 meter långa träbåten är en så kallad Wikströmsbåt som byggdes av den erkänt skicklige båtbyggaren Alfred Wikström i Kalix Nyborg.
undefined
"Varje träbåt är unik", säger Daniel Hornberg.
Daniels ord om intresset

"Man vill ju mycket. Men sedan kan man ju inte bedriva Röda Kors-verksamhet. Man kan inte vända in och ut på sig själv. Däremot har jag försökt att tipsa andra om spännande objekt. Och det har lyckats någon gång där båtar har räddats undan förfall. Och det behövs för antalet träbåtar här minskat här i Luleå. Sista två åren har det kanske ökat litegrann. Jag har bland annat fyra i min ålder som är lika intresserade av det här som jag".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!