I de flesta fall är "sharenting" lagligt, men olaga integritetskränkning finns inskrivet i brottsbalken sedan drygt tre år och 2020 gjordes barnkonventionen svensk lag. Gränsdragningen är dock svår och idag finns inga svenska åtal eller domar för vägledning.
I den nya rapporten "Juridiken bakom sharenting" som tagits fram av myndigheten Statens medieråd och Institutet för juridik och internet, IJI, belyser juristen Adina Schildt Gillion barns rättigheter när vårdnadshavare publicerar bilder, filmer eller texter som kan kränka deras integritet.
Det kan gälla bilder på ett barn som vårdas på sjukhus eller uppgifter om barns sjukdom eller diagnoser, att skriva om sitt barns kriminalitet och drogmissbruk, eller att dela information om barnet som brottsoffer. En annan sak som anses problematisk är föräldrar som låter sina barn vara innehåll i deras influencerkanaler.
– Nu växer den generation upp vars barndom dokumenteras steg för steg. Har vi i Sverige idag ett tillräckligt skydd för dessa barns personliga integritet? Sharenting är inte bara viktigt att diskutera då det aktualiserar fundamentala frågor såsom rätten till yttrandefrihet, skyddet för den personliga integriteten och rätten till privatliv, utan även för att det handlar om den särskilt utsatta gruppen barn, säger Adina Schildt Gillion om rapporten.