– Under presskonferensen så tar vi främst upp de frågor som de närvarande kommunerna och elbolagen vill försöka lösa. Det kan vara allt från eltillförseln till säkra penningtransporter, säger Dan Harnesk, biträdande professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.
Dan Harnesk säger att det idag finns risk för cyberattacker men det är svårt att uppskatta hotbilden.
Bernt Hellberg, informationssamordnare vid Luleå Kommun säger att hotbilden i Norrbotten är relativt låg. Han anser ändå att kommunen borde ha en utarbetat plan för hur man hanterar olika typer av cyberhot.
– I vår infrastruktur måste vi vara beredda för olika typer av cyberscenarion. Bland annat så borde vi se över bemanningen av ledningsgruppen om vi skulle drabbas att ett cyberhot. Då måste det finnas tillgång till IT-experter som kan jobba med att lösa problemen, säger Bernt Hellberg.
När Dan Harnesk undervisar sin elever om cyberhot brukar han ge ett exempel.
– Runt 1994 när internet var nytt så jobbade virusföretag med att försöka hantera ett virus. Idag så finns det 250 000 olika former av virus där en av de mer vanliga idag är trojaner, säger Dan Harnesk.
En trojan är ett virus som läser av det som händer i en dator och kan i vissa fall användas för att ta över kontrollen av datorn.
Inom säkerhetsforskningen så är internets möjligheter och användningen av cyberattacker en relativt ny säkerhetsaspekt. På Luleå tekniska universitet har man jobbat med cyberhot i drygt tio år och det ser ut likande på andra lärosäten. Innan har många säkerhetsscenarion kretsat kring att personer som utför attacker behöver befinna sig fysiskt på platsen för att kunna vara ett hot. Idag behöver personer som vill genomföra en attack bara ha tillgång till en internetuppkoppling.
Några av de större potentiella säkerhetsscenarion i Norrbotten gäller att rikta attacker mot infrastruktur som vattentillförseln och trafikstörningar.
– Det finns ett scenario som var aktuellt för ett par år sen där man spekulerade om att en grupp personer skulle ta kontrollen över dammluckorna vid en av Vattenfalls kraftstationer. Konsekvenserna av att dammluckorna skulle öppnas skulle leda till stora översvämningar längs hela Lule älv, säger Dan Harnesk.
Två andra områden där cyberattacker skulle medföra stora risker:
Vattentillförseln
Ett annat scenario som lyfts fram av Bernt Hellberg, informationssamordnare för Luleå kommun är ett potentiellt hot där man i likhet med eltillförseln påverkar mätinstrumenten vid vattenreningen.
– En sådan handling påverkar dricksvattenskvalitén negativt med syfte att skapa oro eller agera illasinnat. Att förorena dricksvattnet skulle lokalt på orten kunna leda till allvarliga sjukdomar, säger Bernt Hellberg.
Trafikstörningar
Trafikstörningar i form av att man slår ut trafikljus, varningssignaler vid tågövergångar. När det kommer till spårbunden trafik så påverkas även de av ett potentiellt elavbrott. Potentiellt skulle systemet som styr varningsfunktioner och växling för spårbunden trafik kunna användas med syfte att omdirigera trafik eller orsaka en krock. Stora trafikstockningar eller allvarliga olyckor kräver omfattande resurser från samhället.