Munskydd återinförs i vård och äldreomsorg

Från och med i dag, onsdag, inför region Norrbotten munskydd igen i alla patientnära kontakter. Även kommunerna inför munskydd

"Vi återinför munskydd för alla som arbetar nära patienterna. Det är en återgång till den basnivå vi hade innan sommaren", säger Anna Pohjanen, divisionschef för Länssjukvård 2

"Vi återinför munskydd för alla som arbetar nära patienterna. Det är en återgång till den basnivå vi hade innan sommaren", säger Anna Pohjanen, divisionschef för Länssjukvård 2

Foto: Montage

Norrbotten2022-07-13 13:30

 Orsaken till införandet av munskydd är att coronasmittan ökar igen.

– Vi återinför munskydd för alla som arbetar nära patienterna. Det är en återgång till den basnivå vi hade innan sommaren, säger Anna Pohjanen, divisionschef för Länssjukvård 2

– I vissa fall kan vi utöka och ha munskydd under hela arbetspasset, framför allt om man haft flera fall av covid-19 bland medarbetarna eller om det finns spridning bland patienterna på enheten, säger Anna Pohjanen.

Liksom i stora delar av Sverige ökar nu smittspridningen av covid i Norrbotten.

– Idag har vi 16 patienter bara på Sunderby Sjukhus.Jag har inte fått data från övriga sjukhus för dagen. Det är de på sjukhus som har testat positivt för covid. De kan också vara inlagda av andra orsaker. I går hade vi också ett covidfall på Intensivvårdsavdelningen i Piteå. Vi har inte längre några speciella covidavdelningar, utan har rutiner för att vårda patienter som testats positivt på alla avdelningar, beroende på vilka medicinska behov de har, säger Anna Pohjanen.

Andra regioner har infört munsskydd tidigare. Varför har Region Norrbotten väntat?

– Smittspridningen i vår region har inte varit på den nivån att vi behövt gå ut med en generell rekommendation till alla verksamheter i vård och omsorg om införande av munskydd. Men de rekommendationer som funnits har inneburit att verksamheterna själva kunnat fatta beslut om införandet. Både på våra sjukhus och i kommunal omsorg har man inför munskydd i omgångar sedan en tid tillbaka, säger Anna Pohjanen.

Är munskydd tillräckligt effektivt för att stoppa smittspridningen?

– Munskydd är inte en enskild åtgärd som "kan stoppa" smittspridningen, men en ytterligare åtgärd som kan minska smittspridningen. Den smittspridning som finns i samhället påverkas allra mest av befolkningens följsamhet till att stanna hemma vid symtom, säger säger Anna Pohjanen.

Region Norrbotten har också gått ut och rekommenderat att kommunerna inför munskydd i nära kontakt med patenter och brukare.

Norr Meda har ringt runt till några av kommunerna och alla vi hittills pratat med inför krav på munskydd i äldreomsorgen och hemtjänsten och andra patientnära kontakter.

Luleå:

– Från och med i dag inför vi krav på munsskydd för alla som har nära kontakter med brukare. Det innebär 2 meters närhet eller mindre. Det gäller alla våra äldreboende och hemtjänsten. Vi har sett en liten ökning av covidfall på våra äldreboenden. Men fortfarande är det bara enstaka fall, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg.

Pajala:

– Vi återinförde munsskydd redan för en vecka sedan innan Pajala marknad började. Vi fortsätter med det nu. Vi har inte noterat några fler fall av corona senaste tiden, säger Pia Pudas, t f socialchef i Pajala.

Boden:

– Vi har återinfört krav på munskydd i alla nära kontakter med brukare och patienter. Vi har haft några enstaka covidfall, men ingen ökning.Vi uppmanar all personal som har symptom att stanna hemma och testa sig innan de kommer till arbetet, säger Ann Katrin Zachrisson, medicinsk ansvarig sjuksköterska Bodens kommun.

Piteå:

– Vi följer Region Norrbottens rekommendationer och inför munskydd för de som  jobbar nära brukarna inom äldreomsorg och hemtjänst. Vi har sett en viss ökning  av coronafallen, säger Lena Enqvist, omsorgschef Piteå.

Gällivare:

– Från och med i dag återinför vi munskydd för alla med nära kontakter med brukare och patienter. Vi har haft enstaka covidfall men ingen större ökning, säger Annalena Niemi, verksamhetschef på Gällivare kommun.

Kiruna:

– Från och med i dag har vi återinfört munskydd för de som jobbar nära brukarna inom hemtjänsten, äldreomsorgen och funktionshindrade, säger Veronica Fagervall t f förvaltningschef i Kiruna.

Kalix:

– Vi inför munskydd i allt vårdnära arbete från och med i dag. Vi har omsorgstagare som testat positivt. Än så länge har symtomen varit ringa, säger Malin Drugge, områdeschef Kalix kommun.

Fler inför munskydd

För att bromsa smittspridningen inför nu allt fler regioner krav på munskydd i vården. I en enkät som Sveriges Radio Dagens Eko gjort har 17 av 21 regioner nu infört krav på munskydd i sin verksamhet. 

Smittspridningen av Covid-19 i Sverige har ökat med omkring 30 procent per vecka de senaste fyra veckorna. Det finns också planer på att alla från 18 år och äldre ska få en fjärde vaccindos. De som är över 65 år eller tillhör någon riskgrupp har redan erbjudits en fjärde dos vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!