Coronaviruset: "Smittan är på byn"

Sjukvården och kommunerna prövas hårt på grund av corona. Under onsdagen gick regionen över i stabsläge. "Vi räknar med 20 procent i personalbortfall", säger Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Region Norrbotten i stabsläge. Smittskyddsläkare Anders Nystedt, närsjukvårdschef Anna Pohjanen samt Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen, informerade om den höjda beredskapen gällande coronasmittan i Norrbotten.

Region Norrbotten i stabsläge. Smittskyddsläkare Anders Nystedt, närsjukvårdschef Anna Pohjanen samt Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen, informerade om den höjda beredskapen gällande coronasmittan i Norrbotten.

Foto: Nils Johansson

Norrbotten2020-03-11 18:12

Coronaviruset får alltmer fäste även i länet. Ett 60-tal provtagningar har skett hittills av norrbottningar. Två som hade besökt Italien var konstaterat smittade sedan tidigare och under onsdagen meddelades att ytterligare tre personer var drabbade.

Samtidigt går Region Norrbotten upp i stabsläge på grund av risken för att fler i länet drabbas av så kallad samhällssmitta.

– De två äldre patienterna som var samhällssmittade i Stockholm, blev allvarligt sjuka och behövde intensivvård. Därför höjer vi beredskapen i länet nu. Smittan finns på byn, sa smittskyddsläkare Anders Nystedt vid onsdagens pressträff.

De mest svårgreppade patienterna är just de som har drabbats av corona utan att ha koll på det. 

– Det handlar om de som, säg, har träffat en smittad snubbe på Heathrows flygplats eller stått och vrålat på en fotbollsmatch i London.  

Detta innebär att smittskyddsläkarna och vårdberedskapen ställs inför nya, större utmaningar. Anders Nystedt anser dock att regionen och även kommunerna har en god beredskap inför ett eventuellt utbrott av en samhällssmitta även i länet.  

– Vi har en epidemiplan och utifrån den inför vi nu stabsläge i delar av regionen.  

Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården i Luleå/Boden:

– Vi riggar för en särskild organisation i stabsläge, med regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson som sjukvårdsledare. 

Bland annat följer coronastaben materialförbrukningen i spåren av corona. 

– Vi har en tät kontroll på levereanserna. Länsservice ser över vilka ersättningsprodukter och andra leverantörer som finns att tillgå.  

Vad tar slut fortast om läget förvärras?

– Andningsmasker, även visir, förkläden och handskar. Just nu har vi bra lager, och vi får det vi beställer. Nu är vi inte oroliga, men allt handlar om vad vi får för situation senare.    

Hur ser det ut med respiratorer?

– Vi bedömer inte att det är en begränsande faktor nu. Jag har inte den exakta siffran på hur många respiratorer vi har, men vi planerar för att kunna utvidga kapaciteten, säger Anna Pohjanen.

Anders Nystedt:  

– Det finns IVA-avdelningar på alla sjukhus, och alla har respiratorer, särskilt på Sunderby sjukhus. Men det finns ingen anledning att tro att vi hamnar i en situation där vi inte har tillräckligt med IVA-platser. Och skulle det bli så, får vi ta hjälp av andra regioner.

Men det är inte en fortsatt smittspridning av corona som oroar regionen mest just nu – utan personalbemanningen inom vården.

– Det största problemet för oss är inte om det skulle börja välla in svårt sjuka coronasmittade norrbottningar på sjukhusen. Däremot har vi personal som måste vara hemma för att de har lättare förkylningssymptom. Normalt hade de kanske inte behövt avstå från att jobba, men nu kan vi hamna i en situation med färre personal.  

Under onsdagen kom regeringen med besked om slopad karensdag. Hur påverkar det verksamheterna?

– Bra att det inte längre finns ekonomiska hinder för personal som behöver stanna hemma, samtidigt extra viktigt att de som är friska faktiskt är på jobbet. Fler vikarier är inte jättelätt att lösa, utan vi har de vi har.

Samtidigt har regionen i förebyggande syfte blivit mer restriktiva gällande personalkonferenser.

– Vi är oerhört beroende av att vårdpersonalen är frisk. Därför har vi redan ställt in sammankomster och konferenser, medborgarcaféer i Pajala och Kalix och en konferens för AT-läkare i Riksgränsen. 

Sedan en vecka tillbaka gäller även strikta restriktioner om att regionanställda ska undvika resor utanför länet.  

– Alla tjänsteresor ska granskas av verksamhetscheferna, som får göra riskbedömningar. 

Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen, ansvarar för den övergripande coronasamordningen. 

– Otroligt viktigt att kommuner, myndigheter och andra organisationer får rätt information vid rätt tillfälle – av rätt personer. Och då är det vår smittskyddsläkare vi pratar om.

I Luleå kommun skärper man personalrestriktionerna. Hur ser det ut i andra kommuner?

– Det kan se olika ut, vilket är logiskt, eftersom det finns lokala förutsättningar som skiljer sig åt. Men alla kommuner är igång med att skapa långsiktiga planer när det gäller materiel och personalbortfall med anledning av corona.

Hur ansatta blir personalorganisationerna inom regionen och kommunerna?

– Riktlinjer från MSB säger att vi får räkna med 20-procentiga personalbortfall under en längre tid för att hantera coronasituationen, säger Anders Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!