Coronapandemin slår mot LKAB:s delårsresultat

LKAB minskade omsättningen och visar ett försämrat läge under andra kvartalet. "Ingen större avvikelse. Det är ändå en stark rapport", säger bolagets vd Jan Moström.

"Vårt fokus ligger på att säkerställa en stabil och säker produktion", sägerJan Moström, vd LKAB.

"Vårt fokus ligger på att säkerställa en stabil och säker produktion", sägerJan Moström, vd LKAB.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Norrbotten2020-08-13 18:04

LKAB:s delårsrapport visar en minskning av produktion och leveranser jämfört med samma kvartal 2019. Rörelseresultatet minskade till 1,8 miljarder jämfört med 4,1 miljarder kronor samma period förra året. Resultatet påverkades negativt främst till följd av ett väsentligt lägre pris för högförädlade järnmalmsprodukter.

Produktionsvolymen var något lägre än motsvarande period förra året år och blev 6,0 miljoner ton (6,2 i fjol). Leveranserna minskade något till 6,6 miljoner ton (6,7), på grund av ett fem dagar långt tågstopp på Malmbanan. 

Delårsrapporten kom inte som någon större överraskning för bolagets vd Jan Moström:

– Man kan tycka att det är ett finansiellt dåligt resultat men det är dock nära två miljarder. Förra årets resultat under samma tid var en toppnotering med fyra miljarder. Jag tror det är många bolag i dag som skulle vara oerhört nöjd om man kunde redovisa en sådan vinst under de förutsättningar som är nu, säger Moström.

Trots covid-19 har bolaget haft i princip samma produktionsvolymer och leveransvolymer som under förra året, säger Moström:

– Tappet beror på väsentligt lägre villkor och priser, framför allt är det pelletspremien som sjunkit dramatiskt, säger han.

Kirunagruvan drabbades i maj av en stor seismisk händelse som nådde en magnitud på 4,8 och som påverkat produktionen av rågods negativt. Omfattande skador har hittat i flertalet av brytningsblocken. Cirka 70 procent av produktionen är igång i gruvan men produktionsstörningar väntas fortsätta under hösten.

För att säkerställa verksamheten på lång drift finns det två viktiga delar att arbeta med, enligt Jan Moström:

– Det är två saker som man måste göra. Det ena är att jobba med konkurrenskraft och att ha en stark balansräkning. Vi lever i en miljö där våra priser går våldsamt upp och ner även utan pandemier. Vi har jobbat med att vässa konkurrenskraften och att vara väldigt effektiv i vad vi gör, säger Jan Moström.

Hur framtiden ser ut är svår att prognostisera.

– Påverkan (av corona) har varit förvånansvärt låg med undantag av villkor och pelletpremien, och det beror på att vi har en kraftig efterfrågeminskning i Europa som är vår huvudmarknad. Men det har delvis kompenserats med att det är en stark efterfrågan i Kina. Utmaningen är att det är väsentligt dyrare att skicka till Kina. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!