Under tisdagen kom beskedet från EU-toppmötet i Bryssel att coronastödpaketet som förhandlats fram av medlemsländerna blir 750 miljarder euro, varav 390 i bidrag och 360 i lån. Samtidigt har det beslutats om en långtidsbudget på 1 074 miljarder euro för perioden 2021–2027.
Förutom Sverige har Danmark, Nederländerna och Österrike varit emot att lånade pengar används som bidrag åt länder utan återbetalningskrav. Nu fick de fyra länderna och statsminister Stefan Löfven (S) ge med sig.
Frågan nu är vilken effekt denna uppgörelse kan ha för Sveriges och Norrbottens del.
Tre personer med EU-anknytning tycker alla att det är för tidigt att säga, däribland Mikael Janson som chefar över intresseorganisationen North Sweden.
– För vår del är det framför allt sammanhållningspolitiken, regionalfonderna och glesbygdsallokeringen till våra regioner som är en stor fråga. Sedan förstås investeringarna i den bottniska korridoren som Norrbotniabanan. De har gjort en del förändringar i regleringarna för att kunna stötta krisdrabbade industrier och verksamheter som turistnäringen.
Hur tror du pengarna kan påverka länet?
– Någon form av kontrollmekanism kommer nog in för utbetalningar av de stora krisfonderna, men det är svårt att veta hur och på vilket sätt norra Sverige kan få ta del. Det positiva är att de extra glesbygdsmedlen i regionalfonderna till norra Sverige nu utökas.
Svenska Dagbladets Teresa Küchler, som bevakar EU i Bryssel, menar att man måste hålla isär återhämtningsfonden från den vanliga budgeten och att fondpengarna inte påverkar vikta budgetpengar till regionalstöd.
– För Norrbotten är det delarna i EU-budgeten som är regionalstöd. Man har större chans att de posterna inte rörs och det kan faktiskt vara bra för regioner som vill ha en del av EU-pengarna om det inte blir så mycket tjafs om budgeten. Ofta är EU-pengar ett bra tillskott och jag tror de kan känna sig trygga i år. Det är nog fler saker som inte är sjösatta som riskerar att försvinna.
Region Norrbottens regionala utvecklingsdirektör Anna Lindberg säger att arbetet nu kan börja med de regionala EU-fonderna där det rör sig om stora pengar.
– De är viktiga för länets satsningar och med en budget kan man säga hur mycket pengar som kommer där. Det blir spännande att se de närmsta dagarna. Efter krisen behöver vi mer medel till norra Sverige.