Coronaeffekt: Ökad efterfrågan på hus utanför stan

Priserna på villor stiger mest i Norrbotten jämfört med övriga landet, samtidigt som efterfrågan på hus utanför stan ökar.

Norrbottens villapriser stiger mest i Sverige.

Norrbottens villapriser stiger mest i Sverige.

Foto: HASSE HOLMBERG

Norrbotten2021-11-09 06:00

Det är en ökad efterfrågan på hus utanför städerna i Norrbotten. Något som pågått under hela coronapandemin.

– De anställda, men även företagen, har under coronapandemin upptäckt att man kan arbeta mycket hemifrån. Det har bidragit till uppsvinget på landsbygden. Det vi har sett under det senaste året är ett tydligt uppsving för de lite mindre gårdarna som ligger lite längre från stan. Jag kan inte se annat än att det är en effekt av pandemin, säger Erik Wallström, fastighetsmäklare och franchisetagare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Norrbotten.

Under de senaste tre månaderna har priserna på villor i Norrbotten stigit med 5,5 procent, jämfört med 0,1 procent för riket som helhet. Ökningen för Norrbotten är den högsta för alla län. 

Prisökningen för bostadsrätter under tre månader ligger för Norrbotten på 9,3 procent, vilket innebär att endast Jämtland har bättre utveckling. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– I byarna runt omkring, men i närheten av Luleå, som Måttsund och Ersnäs, har efterfrågan på villor ökat mycket, något som säkert beror på att priserna i de centrala områdena har blivit så höga. Jag vet också om folk som ska arbeta på andra orter, men som ändå vill ha en bostad i Luleå för den är den närmaste storstadsorten, säger Emma Lindbäck, fastighetsmäklare och franchisetagare för Husman Hagberg i Luleå.

I Luleå har priserna under tre månader ökat med 3,4 procent. Där är medelpriset 3,2 miljoner kronor. Jämfört med Boden där prisökningen under samma tid är 14,4 procent och medelpriset är 1,7 miljoner kronor. I Piteå är prisökningen 11,8 procent och medelpriset är 2,1 miljoner kronor.

– Anledningen till att priserna har ökat så mycket i Norrbotten är framtidstron med alla satsningar och investeringar som är på gång. Sedan är arbetslösheten låg och folk är inte speciellt oroliga för att bli av med jobben, säger Erik Wallström.

Tidigare ville många sälja på sommaren men det är något som har ändrats på senare tid.

– Nu kan man även sälja på tider när trädgården inte är som grönast och finast, utan många har förberett sig genom att ta fina sommarbilder. Det går inte att sticka under stol med att bilder är jätteviktiga. Folk sitter och tittar på sina datorer eller telefoner, säger Erik Wallström fastighetsmäklare i Luleå och Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!